Acht mogelijke kandidaten: welke trainer durft zijn vingers te branden aan AZ?
AZ zoekt naar een nieuwe hoofdtrainer na breuk met Pastoor en stap terug van Van Basten

Acht mogelijke kandidaten: welke trainer durft zijn vingers te branden aan AZ?

18-09-2014 14:00
12

AZ staan op z'n zachtst gezegd in brand. De Alkmaarders dachten deze zomer met het tandem Marco van Basten/Alex Pastoor een sterk trainersduo voor de groep te hebben geplaatst, maar na vijf competitieduels liggen de kaarten volledig anders.

Van Basten besloot een stap terug te doen omdat hij geestelijk en lichamelijk moeite heeft met de stress die het hoofdtrainerschap met zich meebrengt. Pastoor leek de aangewezen man om Van Basten te vervangen in Alkmaar, maar de vooruitgeschoven post bereikte met AZ geen akkoord over een nieuwe verbintenis. De contractduur bleek het struikelblok tijdens de gesprekken tussen het bestuur en Pastoor. Rest de vraag: wie o wie durft een dienstverband bij AZ – dat afgelopen seizoen Gertjan Verbeek ontsloeg en in Dick Advocaat een tijdelijke vervanger vond - aan?

Trainers als John van de Brom, Bert van Marwijk en Mario Been voldoen aan de bijna heilig verklaarde profielschets in Alkmaar. Wie bij AZ aan de slag wil moet de ontwikkeling van jonge spelers belangrijk vinden, bij meerdere clubs gewerkt hebben – een avontuur in het buitenland is een pre – en passen binnen het salarishuis van de club. Maar wie heeft er oren naar om zijn carrière voort te zetten bij AZ, waar het al een poosje onrustig is? Wij zetten enkele mogelijke kandidaten en een handvol ietwat enthousiaste suggesties op een rij:

John van den Brom:
Een 'vroege favoriet' voor de rol van hoofdtrainer van AZ. Van den Brom zit al een poosje zonder club en was er als de kippen bij om te verkondigen dat hij een belletje van AZ zeer welkom zou heten. "Ik wil heel graag weer aan het werk en ik ben nu een vrij man. Als ze bij AZ dus snel willen handelen, dan kan dat", aldus Van den Brom tegenover Voetbal International. De oud-voetballer was eerder als hoofdtrainer werkzaam bij AGOVV Apeldoorn, ADO Den Haag, Vitesse en Anderlecht. Lijkt momenteel de beste papieren te hebben.

Bert van Marwijk:
Koos na zijn succesvolle dienstverband bij de KNVB als bondscoach van Oranje voor de immer onrustige Duitse Bundesliga-club Hamburger SV. Ook Van Marwijk ontsnapte niet aan het trainerskerkhof in Noord-Duitsland en is inmiddels alweer een poosje clubloos. Van Marwijk noemde zijn keuze voor HSV een fout en voegde daar onlangs in Bild zelfs aan toe dat hij stevig twijfelt of hij überhaupt nog ergens op de bank zal plaatsnemen als trainer. "Ik denk niet dat ik ooit nog als trainer op de bank zal zitten. Dan moet er echt een zeer verrassend aanbod komen", aldus Van Marwijk, die de deur naar AZ niet direct wilde sluiten.

Mario Been:
Nóg een trainer die voldoet aan de wensen die AZ stelt aan een hoofdcoach. Been toonde bij Feyenoord aan uitstekend overweg te kunnen met talent en deed in België Europese ervaring op bij Racing Genk. Bovendien kon Been zelf ook een aardig balletje trappen. Hij is sinds zijn ontslag in België vrij om te staan en gaan waar hij wil en kan dus zomaar een prima oplossing blijken te zijn voor de Alkmaarders.

Huub Stevens:
Een volgende trainer van Nederlandse komaf met een uitgebreid cv, die momenteel werkloos op de bank zit. Stevens vergaarde met name faam in Duitsland, waar hij in het verleden met zijn aanpak onder meer zeer succesvol was bij Schalke 04. Stevens, die in Nederland werkte bij onder meer PSV en Roda JC Kerkrade, was afgelopen seizoen nog actief bij VfB Stuttgart. Wellicht is de harde hand van Stevens precies wat deze AZ-selectie nodig heeft; immers, Gertjan Verbeek presteerde toch ook prima in Alkmaar?

Patrick Kluivert:
Werkte de afgelopen jaren onder Louis van Gaal als assistent bij het Nederlands elftal en stond eerder op eigen benen bij Jong FC Twente. Kluivert, die in het verleden als stagiair al ervaring op deed in Alkmaar, heeft de wens uitgesproken om 'hoofdtrainer te worden bij een goede club'. Het is echter maar de vraag of AZ in Kluivert een kandidaat ziet, gezien zijn gebrek aan ervaring op het hoogste trainersniveau.

Clarence Seedorf:
Sprong bij AC Milan in het diepe als hoofdtrainer, maar kwam al snel tot de conclusie dat een glanzende carrière als voetballer niet automatisch betekent dat je ook als trainer onaantastbaar bent. Stelde na een stroef begin in Milaan knap orde op zaken, maar werd door clubeigenaar Silvio Berlusconi bruut uit zijn functie ontheven. Ook in het geval van Seedorf kan het gebrek aan trainerservaring een doorslaggevende rol spelen.

Frank Rijkaard:
Wie Marco van Basten zegt, zegt vaak ook Frank Rijkaard. Vergaarde samen met de oud-spits faam in het shirt van AC Milan en deed het als trainer helemaal zo gek nog niet. Wat heet: Rijkaard veroverde met FC Barcelona onder meer de Champions League. Zijn successen als coach liggen inmiddels alweer ver achter hem. Bovendien is het nog maar de vraag of Rijkaard, die eerder ook actief was bij onder meer Sparta Rotterdam, Galatasaray en het Nederlands elftal, überhaupt nog wel zin heeft in een nieuw avontuur als clubtrainer.

Martin Jol:
Zit ook alweer een poosje thuis. In Londen, that is. Was tot halverwege het vorige seizoen werkzaam bij het Engelse Fulham, maar werd door de nieuwe eigenaar van de club ontslagen. Jol, die in het verleden ook al eens aan AZ gelinkt werd, werkte eerder bij clubs als RKC Waalwijk, Hamburger SV, Ajax en Tottenham Hotspur en heeft dus de benodigde (internationale) ervaring om AZ bij de hand te nemen. Maar zijn 'prijskaartje' kan een struikelblok vormen. Sloeg onlangs nog aanbiedingen van Crystal Palace en Zuid-Korea af.