Ajax heeft er een nieuw wapen bij: Maar in zo'n aanpak geloof ik niet
Leermeester De Boer: "Zo moet het"

Ajax heeft er een nieuw wapen bij: "Maar in zo'n aanpak geloof ik niet"

22-09-2014 07:38
7

Ajax heeft er een nieuw wapen bij. Het fraaie doelpunt in de enerverende klassieker zondag tussen Feyenoord en Ajax in De Kuip (0-1) kwam dan misschien pardoes uit de lucht vallen, helemaal toevallig was de rake uithaal van Ricardo van Rhijn nu ook weer niet.

"Ik heb de laatste weken de training op vrije trappen weer wat opgepakt", liet de 23-jarige rechtsback na afloop met een glimlach optekenen. "En je ziet het, oefening baart kunst."

Bij absentie van specialist Lasse Schöne (liesblessure) mocht Van Rhijn in de vijfde minuut aanleggen op bijna dertig meter van het Rotterdamse doel. "Ik raakte de bal vrij licht. Dat moet ook wel, want je mag bij deze uitvoering niet al te veel kracht zetten. De manier waarop de bal van mijn schoen spatte, gaf me meteen een lekker gevoel en hij vloog er over de muur ook heerlijk in."

Voor doelman Kenneth Vermeer, amper drie weken weg bij Ajax, kwam de trefzekere knal van zijn voormalige ploeggenoot als een daverende verrassing. "Ricardo schoot ze vroeger vaker naast of over het doel dan erin", mokte de nieuwe goalie van Feyenoord. "Op deze manier heeft hij echt nog nooit gescoord. Voor mij was het een onhoudbare bal."

Na afloop konden de trainers Frank de Boer (Ajax) en Fred Rutten (Feyenoord) het nut van een muur op zo'n grote afstand van het doel niet echt verklaren. Over het rendement van intensieve en specifieke training kon echter geen twijfel bestaan.

"Ik hoor nu verhalen dat Ricardo de laatste dagen extra op vrije trappen heeft geoefend omdat Schöne bij ons even is uitgeschakeld", merkte De Boer op. "Maar in zo'n aanpak geloof ik niet. Je kunt dan niet verwachten dat je zomaar een vrije trap in De Kuip erin schiet."

De Boer wilde daarmee zeggen, dat het zondagsschot van Van Rhijn, die in de bekerfinale in april tegen PEC Zwolle (1-5) ook al schitterend raak schoot in De Kuip, zeker geen kwestie van geluk was. "Deze jongen is al drie tot vier weken hiermee bezig. Dan pakt hij na de training een zak met ballen om op een ander veld nog even honderd vrije trappen te nemen. Nou, zie hier het resultaat."

De Boer, die zelf ook over een uitstekende traptechniek beschikte, roemde de snelle vorderingen bij zijn vleugelverdediger. "Hij heeft door al die trainingen nu een veel vastere trap gekregen. Afgelopen vrijdag heb ik zelf met hem ook nog even op vrije trappen geoefend."

"Daar waar hij vroeger acht van de tien keer naast of over schoot, waren er nu negen van de tien schoten op het doel. Volgens mij was dit voor Vermeer ook een onhoudbare bal, met een fantastische snelheid en precies in de hoek. Zo moet het", aldus de leermeester. (ANP)