De Tien: beste spelmakers aller tijden
Welk select gezelschap vormt de toptien beste spelmakers aller tijden?

De Tien: beste spelmakers aller tijden

30-09-2014 10:10
6

Bijna elk voetbalteam heeft er wel één. Een speler die nét iets meer kan dan zijn teamgenoten: de spelmaker. Vaak veelvuldig in balbezit en over het algemeen altijd degene die met een passende oplossing op de proppen komt. Het voetbal kent ontelbaar veel creatieve, aanvallend ingestelde middenvelders die de lijnen uit zetten, wij zetten vandaag tien van de grootste spelmakers aller tijden op een rij.

10. Francesco Totti
Het is lastig om de eeuwige spelverdeler van AS Roma in een specifiek hokje te plaatsen. Is hij nu eigenlijk een spits, een 'nummer tien' of toch een middenvelder? Zeker is dat Totti er een lange, illustere carrière op nahoudt in het shirt van AS Roma, op welke positie hij ook wordt opgesteld.

9. Xavi Hernàndez
Als centrale middenvelder staat Xavi aan de basis van elke aanval van FC Barcelona. Met Lionel Messi en Andrès Iniesta voor zich kan hij de bal met een gerust hart bij één van hen inleveren. Zijn bijnaam La Calculadora, ofwel 'de rekenmachine', staat symbool voor zijn berekenende tiki-taka-spel wat vrijwel altijd precies past in de kleine ruimtes.

8. Roberto Baggio
De eeuwige nummer tien Roberto Baggio speelde zijn hele carrière in de Italiaanse Serie A. De rasechte middenvelder kwam uit voor meerdere clubs en hielp respectievelijk Juventus en AC Milan aan verscheidene landstitels. Daarnaast won hij ook de Gouden Bal in 1993. Met zijn piekfijne traptechniek was deze Italiaanse volksheld in staat om een teamgenoot op elk gewenst moment vrij voor het doel van de tegenstander te zetten.

7. Andrès Iniesta
Als een ware alleskunner beheerst Andres Iniesta elke vaardigheid die een spelmaker moet hebben. Met zijn precieze passes en behendige dribbels is hij in staat om FC Barcelona het verzorgde spel te laten spelen wat we de laatste jaren gezien hebben. Dat hij Messi daar niet perse bij nodig heeft liet de Spaans international zien tijdens het EK 2008, WK 2010 en het EK 2012, waarin Spanje steeds de beker mee naar huis nam.

6. Ronaldinho
Ronaldinho beleefde zijn absolute hoogtepunt bij FC Barcelona in het seizoen 2005/2006, waarin hij de Catalanen hoogstpersoonlijk aan de Supercopa, de landstitel en de Champions League hielp. Zoals het een echte Braziliaan betaamt danste hij destijds op onnavolgbare wijze door elke verdediging heen. Hij was door niets of niemand af te stoppen en won in 2005 dan ook terecht de Gouden Bal.

5. Andrea Pirlo
Al seizoenen lang verzorgt Andrea Pirlo het degelijke maar succesvolle spel van Juventus. Hoe gecompliceerd het soms ook lijkt om door een muur van verdedigers heen te breken, deze introverte Italiaan komt altijd met een ogenschijnlijk simpele oplossing op de proppen. Maar iedereen met een beetje voetbalverstand weet dat alleen Pirlo deze oplossing zou hebben gevonden.

4. Michael Laudrup
Michael Laudrop was onderdeel van het legendarische Dream Team van FC Barcelona. Hij was technisch gezien misschien wel de meest vaardige van alle leden van de topselectie. Zijn teamgenoten wisten dat als de Deen het op een lopen zou zetten, hij altijd wel een uitweg vond naar succes.

3. Michel Platini
Michel Platini is de enige (oud-)voetballer ter wereld die drie keer op rij de Gouden Bal in ontvangst mocht nemen. Ondanks dat hij veelal opereerde vanuit het middenveld, kwam het Franse fenomeen tot een waanzinnig aantal van 368 doelpunten in zijn carrière.

2. Zinedine Zidane
Zinedine Zidane miste feitelijk wat tempo in zijn spel en had misschien onvoldoende flair en charisma om een traditionele spelmaker te zijn. Echter compenseerde de Fransman dit met zijn overweldigende spelinzicht en fluwelen techniek. De voormalig spelmaker van onder meer Juventus en Real Madrid leek de bal altijd aan een touwtje te hebben.

1. Johan Cruijff
Geen enkele speler heeft zoveel impact op de voetbalwereld gehad als Johan Cruijff. Met zijn 'vernieuwende filosofie' dacht hij altijd minstens één stap verder dan welke andere speler dan ook. Van oorsprong was hij aanvaller, maar door zijn veelzijdigheid zakte de Amsterdammer ook regelmatig terug om nóg meer invloed op de wedstrijd te kunnen hebben. Zijn snelheid en acceleratievermogen in combinatie met zijn perfecte passes maakte hem tot een nachtmerrie voor elke tegenstander.