'Het lijkt erop of er een anti-bullshit trend op gang komt, een fijne trend'
'Dergelijk soort sportiviteit valt op, in gesprekjes achteraf wordt immers vaak gelul voor waarheid verkocht'

'Het lijkt erop of er een anti-bullshit trend op gang komt, een fijne trend'

20-10-2014 09:25
5

SC Cambuur-doelman Leonard Nienhuis was zondag buitengewoon eerlijk. De keeper van de club uit Leeuwarden vond eigenlijk dat hij in de derby tegen sc Heerenveen (2-2) een ultravroege rode kaart verdiende.

De doelman vloerde na acht seconden Heerenveen-spits Mark Uth. Het oordeel van de scheidsrechter: een strafschop voor de thuisploeg en een gele kaart voor Nienhuis. Na afloop van de wedstrijd was de keeper oprecht. "Ik vond het een rode kaart, zo geef ik maar eerlijk toe", sprak Nienhuis uit. Een uitsprak die direct wat stof deed opwaaien, want vaak komt het niet voor dat een voetballer in een interview kort na afloop van de wedstrijd zijn hart laat spreken.

'Het was een soort eerlijkheid die 125 jaar geleden vrij normaal was in het voetbal en 25 jaar geleden misschien ook nog wel', schrijft Chris van Nijnatten, chef-voetbal van het AD/Sportwereld, in zijn column. 'In het huidige voetbal valt een dergelijk soort sportiviteit meteen op. In gesprekjes achteraf wordt immers vaak gelul voor waarheid verkocht'.

'Acteren trainers boeddhistische kalmte als ze inwendig buiten hun oevers treden. Kijken voetballers van je weg wanneer ze onzin opdissen. Zo niet bij Nienhuis. Het lijkt erop of er vanuit Leeuwarden, Heerenveen, Deventer en Zwolle een anti-bullshit trend op gang komt. Een fijne trend met afgelopen speelronde Nienhuis als onbetwiste vaandeldrager', aldus Van Nijnatten in het AD.