Cruijff zet Klaassen in rijtje met Xavi en Kroos: 'Het best denkbare lesmateriaal'
"Bij alle drie is de aanname perfect en kunnen ze zowel met links als rechts uitstekend passen"

Cruijff zet Klaassen in rijtje met Xavi en Kroos: 'Het best denkbare lesmateriaal'

27-10-2014 08:27
10

Johan Cruijff heeft afgelopen weekend genoten van Real Madrid-middenvelder Toni Kroos. Het spel van de Duitser is 'de norm' volgens Cruijff. Het is niet toevallig dat hij een middenvelder noemt. Het is de linie die een ploeg kan maken, maar ook een linie die voor problemen kan zorgen.

"Als speler en coach was voor mij een vol middenveld het uitgangspunt", schrijft Cruijff in zijn column in De Telegraaf. "Niet alleen voor het goed uitvoeren van het positiespel, maar ook om zo druk te zetten dat de tweede bal voor ons was. Dat is veranderd. En helaas niet ten gunste van het resultaat en de kwaliteit van het spel. Omdat de backs tegenwoordig aan de buitenkant opkomen, waarna meestal de middenvelders hun posities opvullen, ontstaat er op het middenveld een gat. Zodra de tegenstander daar gaat lopen en ook nog eens druk zet, dan zit je tot je nek in de problemen."

"Dat wordt extra in de hand gewerkt als de centrale middenvelder zich te ver terug laat zakken en vaak zelfs de vijfde verdediger is", vervolgt Cruijff zijn verhaal. "Terwijl juist hij de man is die vooruit moet denken. Voor deze positie moet je positioneel sterk zijn, in staat zijn om de balsnelheid te controleren en daarnaast de techniek te hebben om met deze balsnelheid om te gaan. Xavi, Toni Kroos en Davy Klaassen kunnen dat."

"Dan heb je het best denkbare lesmateriaal"
"Bij alle drie is de aanname perfect en kunnen ze zowel met links als rechts uitstekend passen. Let maar op, zodra Klaassen bij Ajax vanuit die positie speelt, dan wordt de balsnelheid meteen verhoogd. Bovendien lijdt hij zelden of nooit balverlies. Nu hoor ik iets te vaak dat hij complimenten krijgt omdat hij in een wedstrijd twaalf of veertien kilometer heeft afgelegd, maar volgens mij klopt er iets niet als mensen die het spel moeten maken ook het meeste moeten lopen", aldus Cruijff.

De legendarische nummer veertien genoot afgelopen weekend van Kroos tijdens Real Madrid-FC Barcelona. "Dat is de norm. Als bij de opleiding zijn spel tegen Barcelona als voorbeeld wordt gebruikt, dan heb je het best denkbare lesmateriaal. Zo'n type speler zorgt er ook voor dat er veel andere spelers positioneel beter uit de verf komen", besluit Cruijff in Telesport.