Ook Mister Ajax lyrisch over A1: Ja, ik heb het er ook steeds over
"Vier of vijf spelers in de A1 die het eerste elftal kunnen halen"

Ook Mister Ajax lyrisch over A1: "Ja, ik heb het er ook steeds over"

17-11-2014 15:19
8

Sjaak Swart is vaak op De Toekomst te vinden. De voormalig voetballer weet wat er speelt binnen de jeugdopleiding van Ajax. Hij is lovend over de huidige A1 van de regerend landskampioen. Eerder liet Cruijff zich al positief uit over het elftal. In dat team zitten een aantal potentiële topspelers voor de hoofdmacht, denkt Swart. 

Volgens Swart is de A1 van Ajax echt heel goed. "Ja, ik heb het er ook steeds over", zegt Swart voor de camera van AT5. "We hebben de laatste twee wedstrijden tegen Barcelona (Youth League, red.) gezien en als je dan ziet hoe Ajax gespeeld heeft, dan zie je dat er spelers inzitten die het kunnen gaan halen. Zo'n vier of vijf, ja."

Of de goede lichting in de A-jeugd een gevolg is van de revolutie van Johan Cruijff laat Swart in het midden. "Ach jongens, revoluties. Daar word ik helemaal gek van. Het spel van Ajax is altijd zo geweest. Op de helft van de tegenpartij spelen, de boel vastzetten. Inschuivende achterhoedespelers, opkomende backs, vleugelspelers die een goede voorzet hebben. Zo moet het weer worden."

De A1 van de Amsterdammers heeft dat allemaal in zich. "Neem die vierde goal van Ajax, die was fantastisch tegen Cambuur, zo waren bij de A1 zes of zeven aanvallen tegen Barcelona", aldus Swart, die aangeeft dat er meer bij komt kijken dan enkel talent. "Het is ook 'koppie koppie'. Je moet beseffen dat elke wedstrijd weer opnieuw begint. Je kunt een goede wedstrijd spelen, maar bij jonge spelers zie je vaak dat je ze dan drie wedstrijden niet ziet. Je moet naar een gemiddelde van 34 wedstrijden spelen en er dan 25 goed spelen."