Ajax koestert de punten en smaakmaker Kishna na heerlijke tegengoal
Slagveer leidt nederlaag Heerenveen in

22-11-2014 22:36
30

Ajax heeft zaterdagavond met veel pijn en moeite van sc Heerenveen gewonnen (4-1). De landskampioen trok de de wedstrijd pas naar zich toe nadat de tegenstander met een man minder was komen te staan. Ricardo Kishna bekroonde een sterke invalbeurt met een assist en een doelpunt voor de thuisclub uit Amsterdam.

De buitenspeler kwam na 63 minuten bij een achterstand van 1-0 in het veld. Drie minuten later nam hij snel een hoekschop, die de door Ajax begeerde Daley Sinkgraven in eigen doel werkte. Kishna bereidde met een fraaie actie de 2-1 van Anwar El Ghazi voor en zorgde zelf voor 3-1. Arkadiusz Milik benutte in de slotfase nog een strafschop.

Tot de invalbeurt van Kishna was Luciano Slagveer de opvallendste speler in de ArenA. De Rotterdammer schoot Heerenveen na achttien minuten eerst prachtig op voorsprong. Slagveer incasseerde in de slotfase van de eerste helft ook tot twee keer toe een gele kaart. De aanvaller werkte eerst Lasse Schöne in de buurt van zijn eigen strafschopgebied tegen de grond. Vervolgens tackelde hij in de buurt van de middenlijn Nicolai Boilesen. Scheidsrechter Kevin Blom twijfelde geen moment en stuurde Slagveer van het veld. Trainer Dwight Lodeweges protesteerde tegen die beslissing en kon ook vertrekken.

Voor de tweede gele kaart van Slagveer was Heerenveen de gevaarlijkste ploeg. De formatie uit Friesland verdedigde compact en bracht de defensie van de thuisclub een paar keer in verlegenheid. Ajax speelde slordig en leed veel te veel balverlies. Joël Veltman constateert met enige regelmaat dat hij nog te veel foutjes maakt. Tegen Heerenveen mocht de verdediger zich aanrekenen dat hij zijn directe tegenstander Mark Uth af en toe helemaal uit het oog verloor.

Ajax was voor rust twee keer dicht bij een treffer. Ricardo van Rhijn schoot alleen voor doelman Kristoffer Nordfeldt naast, Veltman zag zijn kopbal van de doellijn worden gewerkt. Bij de thuisclub kreeg Milik opnieuw de voorkeur boven Kolbeinn Sigthórsson. De Pool werd aanvankelijk nauwelijks gevonden, maar bracht even na rust met een goede actie Davy Klaassen in stelling. De middenvelder raakte de paal en zag El Ghazi van dichtbij de rebound missen. Uiteindelijk was het Ajax-fan Sinkgraven die Ajax de helpende hand toestak door zijn eigen doelman te passeren. Vervolgens bezorgden El Ghazi, Kishna en Milik de thuisclub alsnog een ruime zege. (ANP)