PSV trapt bijzondere week af met zakelijke zege en ontneemt Ajax koppositie

14-12-2014 16:21
6

PSV heeft zondag de eerste van een serie van drie duels in eigen stadion binnen een week succesvol afgesloten. De Eindhovenaren versloegen FC Twente met 2-0. Beide doelpunten vielen voor rust. Woensdag krijgt de koploper in het inhaalduel met Feyenoord de kans de voorsprong op naaste belager Ajax uit te breiden naar vier punten. Zaterdag komt Go Ahead Eagles op bezoek.

PSV begon het duel met Twente in de wetenschap dat het op eigen veld dit seizoen nog geen punten heeft laten liggen. Trainer Phillip Cocu heeft daarbij weinig personele problemen; Stijn Schaars ontbreekt nog maar het is de vraag of er voor de middenvelder momenteel een plaats in het elftal is weggelegd. Met Andres Guardado als controleur en Adam Maher en Georginio Wijnaldum als aanvallende middenvelders werd FC Twente meteen vastgezet al kregen de Enschedeërs wel de eerste grote kans. De Noor Torgeir Börven, de vervanger van de geblesseerde Luc Castaignos, stuitte op Jeroen Zoet.

Het was een van de weinige keren voor rust dat de PSV-doelman werd getest. Aan de andere kant verving Sonny Stevens in het Twentse doel Nick Marsman die de laatste weken iets te vaak in de fout was gegaan. Stevens werd in de zomer van 2013 als groot talent overgenomen van FC Volendam maar keepte vooral door blessureleed zondag pas zijn eerste competitieduel voor de ploeg van trainer Alfred Schreuder.

Het werd geen onverdeeld genoegen. Voor rust incasseerde Stevens twee treffers, in beide gevallen trof hem geen blaam. In de 21e minuut kopte Luuk de Jong raak uit een hoekschop van Jetro Willems. Op slag van rust combineerden Luciano Narsingh en De Jong de defensie van Twente aan gort waarna eerstgenoemde voor het doel Wijnaldum vond. De aanvoerder maakte alweer zijn zesde treffer van het seizoen.

Ook na rust bleef PSV de betere ploeg. De onvermoeibare Willems bediende in de 52e minuut Memphis Depay die knap aannam maar naast schoot. Schreuder haalde na een uur Börven en Mokhtar naar de kant ten faveure van Orlando Engelaar en Bilal Ould Chikh. Cocu bouwde met Jorrit Hendrix voor de tegenvallende Maher iets meer zekerheid in. Op een inzet van Rasmus Bengtsson met de hak na, gekeerd door Hendrix, bleef serieus Twents gevaar uit. (ANP)