Twentse beerput open: Het was: ambitie-problemen-lenen. Steeds maar weer
Van den Belt heeft al snel gezien wat er mis is bij FC Twente

Twentse beerput open: "Het was: ambitie-problemen-lenen. Steeds maar weer"

05-03-2015 12:02
15

In Gerald van den Belt heeft FC Twente sinds kort een nieuwe financieel bestuurder, die wel weet hoe hij met een financiële puinhoop om moet gaan. De van SC Cambuur overgekomen bestuurder legt uit wat hij aantrof in Enschede en wat er moet gebeuren om de club er weer bovenop te helpen.

"Mij viel op dat mensen bij FC Twente niet op de hoogte waren van de ernst", vertelt Gerald van den Belt, de financieel directeur van de club en derhalve de 'puinruimer'. "Inzake de dreiging van de puntenaftrek was er een houding van 'dat zal de KNVB bij een club als FC Twente toch niet doen?' Nou, na twee dagen op kantoor had ik al door dat er echt geen uitzondering zou worden gemaakt."

Het plan van aanpak om uit de financiële zorgen te komen was te ambitieus, te optimistisch, stelde Van den Belt al. FC Twente kon er niet aan voldoen en werd een puntenstraf gegeven. De directeur had ook al snel door dat de Tukkers, landskampioen in 2010, op te grote voet leefde om met de grote jongens mee te kunnen doen.

Ambitie-problemen-lenen
"Het had natuurlijk ook met de markt te maken, maar er zijn veel te hoge salarissen betaald", oordeelt hij. "En dat FC Twente Leroy Fer kocht van Feyenoord en Luc Castaignos voor zes miljoen euro van Internazionale, was ook nogal vooruitstrevend. De club ging op zoek naar zekerheid. De zekerheid van topspelers. En dat kost geld. Om dat allemaal te kunnen betalen en de problemen het hoofd te bieden, werden allerlei leningen aangegaan."

"Het was: ambitie-problemen-lenen. In die volgorde. Steeds maar weer. Mede daardoor is deze situatie ontstaan", constateert Van den Belt, in het verleden succesvol met saneren bij PEC Zwolle en SC Cambuur. De algemeen directeur weet hoe FC Twente er weer boven op kan komen. De enige manier is volgens hem 'terug naar de basis te gaan'.

Verwende club
"Op sportief gebied, maar ook qua houding. Twente is een verwende club geworden, met te veel luxe. Dat moet eruit", doceert Van den Belt. "Maar de potentie blijft. FC Twente kan nog steeds om de vierde, vijfde plaats spelen, al zal dat op een andere manier moeten. In die zin moeten we ons aan Feyenoord spiegelen, dat een jaar of vijf geleden door financiële problemen ook genoodzaakt was eigen jeugd in te passen."