Van Persie en Huntelaar: Voel oprecht dat ik hem moet bellen, u moet me geloven
"Het moet niet zo zijn dat je de ander niets gunt"

Van Persie en Huntelaar: "Voel oprecht dat ik hem moet bellen, u moet me geloven"

27-03-2015 12:48
5

De moeizame relatie tussen Robin van Persie en Klaas-Jan Huntelaar explodeerde vorig jaar in alle hevigheid, toen de twee elkaar tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Kazachstan bestookten met vervelende gebaartjes. Guus Hiddink zorgde ervoor dat de vredespijp snel werd gerookt.

Van Persie reageerde in het duel met Kazachstan met een handgebaartje, toen hij er door Huntelaar op attent werd gemaakt dat hij de bal had af moeten spelen. "Dat is door al die camera’s zwaar uitvergroot", vertelt Hiddink in Helden. "Maar dat neemt niet weg dat er een achtergrond was voor dat incident, dat er meer was, maar ook niet heel veel meer. Elke spits wil graag topscorer worden, maar het moet niet zo zijn dat je de ander niets gunt."

Na het incident vloog Hiddink naar Manchester om met Van Persie te praten. "Ik heb toen tegen Robin gezegd dat zo'n incident niet kan tussen de twee beste spitsen van Nederland. Dus de keus is: we zoeken de confrontatie of we kijken hoe jullie er samen uit kunnen komen. Ik zei hem ook: 'Robin je bent dertig jaar, jij bent all-time topscorer van het Nederlands elftal, niemand haalt je ooit nog in, misschien blijf je dat wel tot in de eeuwigheid. Maar je hebt dat ook kunnen worden, omdat anderen je dat gunden. Leer dat je een ander iets moet gunnen, denk daar eens over na, dan krijg je ook iets terug."

"Ik zag hem denken. 'Ziet u dat zo', zei hij, want hij zegt soms u en soms jij. 'Ja', zei ik, 'zo zie ik het, maar jij moet beslissen, het is aan jou'. Toen bood Robin aan om het zelf op te lossen en Klaas-Jan een keer te bellen. 'Oké', zei ik, 'maar je moet het niet voor mij doen, het is geen verplichting. Als je hem belt, moet het oprecht uit jezelf komen, dan moet het als het ware uit je hart komen'. 'Geen misverstand', antwoordde Robin spontaan, 'ik voel oprecht dat ik hem een keer moet bellen. U moet me geloven'. En toen heeft Robin met Klaas-Jan gebeld en hebben ze lang met elkaar gesproken."

Van Persie en Huntelaar dronken vervolgens een kop koffie, kort voor Nederland – Mexico. Hiddink: "De volgende dag sprak ik Klaas-Jan. Ik zag dat het goed was. Het enige wat Klaas-Jan zei, was dat hij het gek vond van hemzelf en van Robin dat ze niet al vijf jaar eerder een keer met elkaar hadden gezeten. Het was het eerste gesprek dat ze samen voerden. Vreemd eigenlijk, hè? Ze zijn beiden rond de dertig, zitten al jaren bij Oranje en hebben elkaar pas eind vorig jaar leren kennen. Ze zitten nu ook meteen samen als representanten van de oudere garde in de spelersraad."