Catastrofe dreigt: Eredivisie lijkt Champions League-ticket kwijt te raken
Belgen doen het al jaren beter

Catastrofe dreigt: Eredivisie lijkt Champions League-ticket kwijt te raken

17-04-2015 15:35
44

De Nederlandse afgevaardigden in het Europese voetbal hebben de Eredivisie de afgelopen jaren geen goede dienst bewezen. Op de coëfficiëntenranglijst is de teloorgang van de Eredivisie ook te zien: België is Nederland officieel voorbij.

Op de ranglijst voor volgend seizoen verdwijnen de punten uit het seizoen 2010/11. Nederland pakte toen nog ruim elf punten, waar België het met vier moest doen. Die voorsprong valt weg, waardoor de Belgen de Eredivisie passeren. Alleen in het seizoen 11/12 presteerden de Nederlandse clubs nog beter, daarna deden de Belgen het drie jaar op rij beter.

Nederland zakt daardoor naar de tiende plaats, terwijl België naar de negende stek stijgt. Door nieuwe regels heeft Nederland volgend seizoen sowieso al één club minder in Europa. De tiende plek heeft overigens geen ernstige gevolgen, wel zal één club een Europa League-voorronde eerder moeten instromen.

Mochten de Nederlandse clubs niet beter gaan presteren, dan dreigt wel een catastrofe. Voor de ranglijst van 2017 valt het uitstekende seizoen 2011/12 weg, daardoor staat de Eredivisie voorlopig op de vijftiende plek. Dat betekent dat de kampioen niet langer rechtstreeks de Champions League in gaat, maar in de derde voorronde moet beginnen. Bovendien plaatst de bekerwinnaar zich dan niet meer rechtstreeks voor de groepsfase van de Europa League.