Ajax-target Gudelj blinkt opnieuw uit bij zegevierend AZ
Middenvelder met twee doelpunten belangrijk

18-04-2015 20:19
1

Na zware nederlagen tegen Feyenoord en sc Heerenveen heeft AZ weer eens gewonnen. De Alkmaarse subtopper zegevierde zaterdag op eigen veld met 3-1 over ADO Den Haag. De begeerde middenvelder Nemanja Gudelj viel op bij de thuisploeg met sterk spel en twee treffers.

AZ begon gedreven aan de thuiswedstrijd. De ploeg van trainer John van den Brom was in technisch opzicht de betere ploeg en speelde tevens met meer tempo en aanvalsdrang dan de Haagse formatie waarbij aanvaller Wilson Eduardo ten koste van Mike van Duinen verrassend een basisplaats had. AZ speelde in de eerste helft de vooral over de vleugels afgedwongen kansen echter slecht uit. Met name Markus Henriksen maakte in het Haagse strafschopgebied geen gebruik van de ruimte die hij kreeg om het ADO-doel onder vuur te nemen.

Na bijna een half uur gaf uitblinkende aanvoerder Nemanja Gudelj het goede voorbeeld aan Henriksen. Hij trof doel met een venijnig afstandsschot waarop doelman Martin Hansen zich verkeek (1-0). Het was dit seizoen al weer zijn zesde competitietreffer van buiten het strafschopgebied. ADO kon in de eerste helft nauwelijks onder de AZ-druk vandaan komen. In de 38e minuut leek Aleksandr Jakovenko niettemin op weg op naar de Haagse gelijkmaker. Hij verzuimde echter de meegekomen Michiel Kramer op maat te bedienen.

Na de rust, met Guus Hupperts bij AZ voor Dabney Dos Santos, liet ADO zich in aanvallend opzicht meer gelden. Danny Bakker kopte eerst nog naast voordat Eduardo met goed doorzetten de gelijkmaker op zijn naam bracht (1-1). Tussendoor miste Steven Berghuis nog een grote kans op 2-0 (voorlangs). Uit een fraaie vrije trap hielp verdediger Derrick Luckassen de thuisclub snel weer op voorsprong (2-1) waarna Gudelj met dank aan aangever Aron Jóhannsson het aardige duel besliste, 3-1. Vooral AZ liet in de slotfase nog kansen op een treffer liggen.