In het kort: Jupiler League-club verlengt met coach, vrije val Marseille

In het kort: Jupiler League-club verlengt met coach, vrije val Marseille

24-04-2015 23:55
2

Op de redactie van VoetbalPrimeur komen dagelijks honderden nieuwsberichten uit binnen- en buitenland voorbij. We pikken het meest interessante nieuws eruit, andere nieuwsfeiten verzamelen we in de rubriek 'In het kort'.

Vonk langer bij Telstar
Michel Vonk is ook de komende twee seizoenen de trainer van Telstar. Beide partijen hebben overeenstemming bereikt over een verlenging van het contract dat na dit seizoen afloopt. De 46-jarige Vonk is bezig aan zijn eerste seizoen bij de 'Witte Leeuwen'. Met die ploeg staat hij zestiende. Vonk was in het verleden trainer van Sparta Rotterdam en kwam als prof uit voor clubs als AZ, MVV, Manchester City en Sheffield United.

Marseille pijnlijk onderuit
Olympique Marseille heeft zich met het oog op Europees voetbal een slechte dienst bewezen tegen Lorient. De nummer vier van de Franse competitie verloor vrijdag thuis met 3-5 van de degradatiekandidaat, die door dit onverwachte succes boven de streep kwam.

De Belgische invaller Michy Batshuayi leek een kwartier voor tijd nog een punt te redden voor 'OM' met de 3-3, maar in de slotfase beslisten Jordan Ayew, met zijn tweede doelpunt van de avond tegen zijn oude club, en Mathias Autret anders.

De Ghanese aanvaller Ayew opende de score al vroeg, François Bellugou zorgde binnen een kwartier voor 0-2. Marseille reageerde pas na rust slagvaardig door André Ayew, de oudere broer van Jordan, en Jérémy Morel. Nog geen minuut na diens gelijkmaker zette Romain Philippoteaux de bezoekers opnieuw op voorsprong.

Schalke verliest weer
Klaas-Jan Huntelaar heeft vrijdag met Schalke 04 een slechte avond beleefd. Op bezoek bij FSV Mainz keek de ploeg van trainer Roberto Di Matteo na een halfuur al tegen een achterstand van 2-0 aan, door twee doelpunten van Stefan Bell. De bezoekers uit Gelsenkirchen wisten zich daarna niet meer te herpakken. Huntelaar bleef in de spits opnieuw droog staan.

Met 42 punten uit dertig wedstrijden is Schalke nu kansloos voor een plek in de voorronde van de Champions League. De 'Königsblauen', die voorlopig vijfde staan in de Bundesliga, moeten zelfs gaan vrezen dat ze de Europa League mislopen. De achtervolgers komen steeds dichterbij, waaronder Mainz dat 37 punten heeft.

Vejinovic niet tegen Feyenoord
Vitesse kan over twee weken in de uitwedstrijd tegen Feyenoord geen beroep doen op Marko Vejinovic. De middenvelder, dit seizoen al goed voor tien doelpunten, kreeg vrijdag in de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag vlak voor rust zijn vijfde gele kaart van het seizoen. Vejinovic is daarom automatisch geschorst voor de eerstvolgende competitiewedstrijd.

Het is al de derde wedstrijd op rij dat trainer Peter Bosz een van zijn belangrijke krachten moet missen. De coach miste tegen ADO zijn topscorer Bertrand Traoré, terwijl Davy Pröpper tegen ADO juist weer terugkeerde na een straf. Vitesse en Feyenoord strijden in de eredivisie om de derde plaats, die aan het einde van het seizoen rechtstreekse plaatsing voor de Europa League oplevert. De nummer vier moet de play-offs in.

NEC breekt eerste record
NEC heeft een nieuw puntenrecord neergezet in de Jupiler League. De kampioen boekte vrijdag bij FC Den Bosch de 32e overwinning van het seizoen (1-3) en kwam zodoende op 98 punten. NEC overtreft daarmee de prestatie van RKC Waalwijk uit het seizoen 1987-1988. Omgerekend naar het huidige driepuntensysteem kwamen de Waalwijkers toen uit op 96 punten uit 36 wedstrijden.

De ploeg van trainer Ruud Brood verzekerde zich begin deze maand al van de titel in de Jupiler League, maar gaat sindsdien 'gewoon' door met winnen. In de uitwedstrijd tegen FC Den Bosch, die op last van de burgemeester was vervroegd uit angst voor ongeregeldheden, boekte NEC de zestiende overwinning op rij. De topschutters Christian Santos en Sjoerd Ars maakten respectievelijk hun 22e en 27e treffer van het seizoen, Navarone Foor nam het laatste doelpunt voor zijn rekening.

In totaal staat NEC op 97 doelpunten in 36 wedstrijden. De Nijmeegse club heeft nog twee wedstrijden om zowel qua punten als qua doelpunten de grens van honderd te passeren.

Meer contractnieuws bij Ajax
Niet alleen Kenny Tete heeft zijn contract bij Ajax verlengd. Ook Gery Vink, jeugdtrainer van de Ajacieden, tekende bij. Hij heeft nu een contract tot medio 2017, meldt Voetbal International-verslaggever Simon Zwartkruis op Twitter. Vink belandde in 2006 bij Ajax en was in 2010/2011 trainer van Jong Ajax. In 2008 en 2009 werd hij kampioen met Ajax A2, het team dat hij nu opnieuw traint.

Relschopper uit Rome nog vast
De politie heeft deze week 44 verdachten van de supportersrellen in Rome gehoord. Zeven van hen zijn voorgeleid en een van hen blijft voorlopig vastzitten. Het gaat om een jonge man die wordt verdacht van poging tot doodslag. Hij zou een zware vuurwerkbom naar een Italiaanse agent hebben gegooid. Alle 44 Feyenoord-supporters moeten de komende drie maanden uit de buurt van De Kuip blijven. Dat heeft het Openbaar Ministerie vrijdag laten weten. De processen rond de rellen zijn waarschijnlijk in oktober. Het is nog niet bekend wie uiteindelijk voor de rechter moet komen en wie niet. De 44 verdachten krijgen een landelijk stadionverbod van de KNVB. Dat geldt ook voor de 35 hooligans die in Rome waren opgepakt en veroordeeld.

Jeugdtrainer FC Twente weg
FC Twente neemt na het seizoen afscheid van Dennis de Nooijer. De jeugdtrainer heeft momenteel Twente onder-16 onder zijn hoede. "Ik heb een fantastisch jaar gehad bij de Voetbalacademie waarin ik als trainer heb mogen werken met een mooie groep spelers en fijne trainers. Een aantal jeugdspelers van onder-16 heeft de stap naar het Nederlands jeugdteam kunnen maken en dat is iets om samen met de andere trainers trots op te zijn", stelt De Nooijer op de clubsite van Twente. "Ik heb besloten terug te keren naar Zeeland. Daar wil ik me meer gaan richten op een aantal andere voetbalwerkzaamheden."

Operatie PSV'er geslaagd
PSV-middenvelder Jorrit Hendrix moest vrijdag onder het mes vanwege een blessure aan de buikwand. De operatie is succesvol verlopen, zo meldde PSV via de officiële kanalen. 'Hendrix zal bij aanvang van de voorbereiding op het nieuwe seizoen aansluiten bij de PSV-selectie', meldt de kampioen uit Eindhoven op Twitter.

Heuse Zlatan-suite
Zlatan Ibrahimovic is een icoon. Ook in 'zijn' Zweden is Ibracadabra erg geliefd. Dat blijkt wel uit het feit dat het nieuwe Glarion-hotel in zijn 'thuisstad' Malmö de presidentiële suite heeft vernoemd naar Zlatan en dus over een heuse Zlatan-suite beschikt. "Er is maar één president van Malmö en dat is Zlatan", aldus Lotta Pieplow van Clarion tegenover Sydsvenskan, een Zweedse krant. Zlatan gaf zijn toestemming om de kamer van 1076 vierkante meter naar hem te vernoemen. Eén nachtje slapen in de Zlatan-suite? 960 euro...

Cocu neemt jongeling niet mee
PSV-trainer Phillip Cocu hoeft Steven Bergwijn op dit moment niet zo nodig bij het eerste te hebben. Daarom mag Bergwijn vrijdag met Jong PSV tegen Fortuna Sittard aantreden. Zodoende kan de buitenspeler toch minuten maken.

Degradant Dordt bindt weer belofte
FC Dordrecht is druk bezig met de selectie voor komend seizoen. Na Ibrahima Touré en Anthony Biekman heeft ook Noel Goossens als jeugdexponent een contract getekend. De twintigjarige speler debuteerde in maart namens Dordt tegen Groningen. "Ik ben blij dat ik een contract heb mogen tekenen. Anderhalve maand terug maakte in mijn debuut en dat was een droom die uitkwam. Ik ben een geboren Dordtenaar, het is een droom die uitkomt om nu profvoetballer te zijn", aldus Goossens tegenover RTV Rijnmond.

Guardiola voelde het aankomen
De halve finale in de Champions League tussen Bayern München en FC Barcelona wordt een bijzondere ontmoeting voor Bayern-trainer Pep Guardiola. De Spaanse coach was jaren actief als speler van de Catalanen en won als trainer van Barça de Champions League. "Ik wist dat dit vroeg of laat ging komen. Het is mijn terugkeer naar Barcelona, mijn thuis. Natuurlijk is dat speciaal voor mij", reageerde Guardiola vrijdag op de loting. Guardiola werd in de achtste finales al gespot op de tribune van Camp Nou toen Barça Manchester City van de mat speelde. De Spanjaard genoot zichtbaar van het spel van zijn oude liefde. "Barcelona is mijn leven, als speler en als trainer. Het is de beste ploeg ter wereld. Ik ben zeer blij dat ik deze ervaring mee mag maken. Het is een prachtige wedstrijd, maar bepaald niet eenvoudig." Bayern speelt op 6 mei in Barcelona. De return in München is op 12 mei.

Advocaat kan verdachte inzetten
Adam Johnson kan dit weekend 'gewoon' zijn opwachting maken voor Sunderland. Dick Advocaat kreeg vrijdag te horen dat de Engelse aanvaller inzetbaar is, ondanks dat hij een aanklacht van 'onzedelijke handelingen' met een vijftienjarig meisje aan zijn broek heeft. De 27-jarige Johnson werd op 2 maart al gearresteerd. Volgens de beschuldigingen heeft hij eind 2014 en begin 2015 drie keer seks gehad met het meisje en zich een keer schuldig gemaakt aan grooming. Hij moet op 20 mei voor de rechter komen.

NAC heeft deadline
NAC moet voor 17:00 uur laten weten of de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo zaterdagavond door kan gaan. "Dat zijn we verplicht aan onze tegenstander", zegt een woordvoerder van de club uit Breda tegen BN/De Stem. NAC test vrijdag de de hoofdtribune van het Rat Verlegh Stadion, dat kampt met grote betonscheuren. Uit metingen moet vervolgens duidelijk worden of dat deel van het stadion veilig genoeg is voor 4000 toeschouwers.

Bakkali is uitgespeeld
Zakaria Bakkali komt nooit meer in actie voor PSV. De jonge Belg is hersteld van een liesblessure en sloot deze week aan bij de groepstraining van Jong PSV, maar een wedstrijd spelen zit er niet meer in. Hij is nog niet fit genoeg om over twee weken bij het laatste duel van dit seizoen nog te kunnen spelen. Dat betekent dat Bakkali zijn laatste wedstrijd heeft gespeeld. De aanvaller is transfervrij en vertrekt in de zomer naar een nieuwe club.

PSV gaat samenwerking aan
PSV gaat samenwerken met Fortuna Sittard, zo meldt De Limburger vrijdag. De samenwerking gaat in de toekomst van start. Het wordt door de deal gemakkelijker om de ontwikkeling spelers van spelers te stimuleren, denken beide partijen. Talenten kunnen via Fortuna sneller naar PSV en omgekeerd.