Vraagtekens rond Van der Vaart en Ajax: Hij moet meer brengen dan ooit
"Er speelt ook een economische factor"

Vraagtekens rond Van der Vaart en Ajax: "Hij moet meer brengen dan ooit"

04-05-2015 15:56

De kans dat Rafael van der Vaart in de zomer terugkeert naar Ajax is nog altijd aanwezig. David Endt zet echter vraagtekens bij een eventuele hereniging.

De voormalige teammanager van Ajax schat de kans op 25 procent dat Van der Vaart bij de competitiestart in augustus het Ajax-shirt draagt. "Er speelt ook een economische factor. Hij zal wat salaris betreft flink moeten inleveren", zegt hij tegen de Volkskrant.

De 32-jarige spelmaker, die uit zijn contract loopt bij Hamburger SV, zou alleen van waarde kunnen zijn voor Ajax 'als hij het lichamelijk en mentaal op kan brengen', aldus Endt. "Als hij terugkeert, zal hij meer moeten brengen dan hij ooit heeft gebracht. Hij zal alles moeten geven."

Van der Vaart en Ajax zouden wel een goede combinatie zijn. "Hij komt uit de schoot van moeder Ajax en kent de dynamiek van de club." Of het in de praktijk ook werkt, daar durft Endt zijn vingers niet aan te branden. Van der Vaart zal met zijn routine een leidersrol op zich moeten nemen.

De 109-voudig international vertrok in 2005 als aanvoerder bij Ajax. Endt: "Maar hij had toen nog niet het vakmanschap om aanvoerder te zijn. Andere jongens waren toen de leiders van de groep. Ik weet niet of hij de afgelopen tien jaar, sinds zijn vertrek bij Ajax in 2005, wel die natuurlijke leider is geworden en of hij nu zo'n rol bij HSV heeft."