Feyenoord nog niet zeker van derde plaats na nederlaag tegen Vitesse

11-05-2015 21:52
13

De derde plaats is voor Feyenoord uitgegroeid tot een obsessie. De ploeg van scheidend trainer Fred Rutten is al wekenlang bezig om zich te kwalificeren voor de Europa League, maar de aanvankelijk nog zo simpele missie wil maar niet slagen.

Maandagavond ging de Rotterdamse ploeg in de Kuip hard onderuit tegen Vitesse: 1-4. Met alleen nog de uitwedstrijd zondag tegen PEC Zwolle voor de boeg heeft het stagnerende Feyenoord, dat uit de laatste vier duels slechts twee punten haalde, de kansen nog steeds wel in eigen hand.

Het duel begon met een indrukwekkende minuut stilte wegens het overlijden van de echtgenote van keeperstrainer en coach van het beloftenteam Patrick Lodewijks van Feyenoord. Zijn vrouw kwam eind vorige maand om bij een verkeersongeluk. "Een mokerslag", omschreef Rutten de tragische gebeurtenis.

De baas op het middenveld
Vitesse was in de eerste helft de baas op het middenveld. De dynamische 'driehoek' McEachran, Pröpper, Qazaishvili troefde het vertrouwde Rotterdamse blok met Clasie, Immers en El Ahmadi voortdurend af met uitgekiend positiespel. Al in de vierde minuut verscheen Qazaishvili alleen voor doelman Kenneth Vermeer, die toen nog redding kon brengen.

Tien minuten later liet de keeper van Feyenoord zich echter verrassen door een bekeken afstandsschot van opnieuw Qazaishvili (0-1). Na ruim een halfuur verdubbelde verdediger Jan-Arie van der Heijden de marge, nadat verdediger Sven van Beek en Vermeer knullig verzaakten (0-2).

Vrijwel niets goed bij Feyenoord
Bij het ploeterende Feyenoord ging voor de rust vrijwel niets goed. Met een doeltreffende uithaal in de bovenhoek kwam Jens Toornstra in de 38e minuut onverwacht tot scoren (1-2). Even leek Feyenoord meteen door te drukken naar de gelijkmaker, maar verdediger Rochdi Achenteh sloeg vlak voor de rust fraai toe bij een vrije trap die Vermeer niet optimaal verwerkte (1-3).

Na de pauze viel Feyenoord met de moed der wanhoop aan, maar de beste kansen waren voor het zelfbewuste Vitesse. Zakaria Labyad (twee keer) en Bertrand Traoré (twee keer) waren dicht bij de vierde treffer. Bij de tobbende thuisploeg, met aanvalsleider Colin Kazim-Richards in een bijrol, konden de offensieve invallers Elvis Manu en Anass Achahbar evenmin het verschil maken. Toornstra schoot nog wel op de paal waarna Labyad in de extra tijd de eindstand op 1-4 bepaalde. (ANP)