Ajax ontsnapt dankzij goudhaantje maar krijgt slecht nieuws uit Noorwegen

26-11-2015 22:55
54

Ajax heeft op bezoek bij Celtic een late overwinning over de streep getrokken. De Amsterdammers dankten debutant Vaclav Cerny en mogen nog een klein beetje hopen op Europese overwintering.

Ajax begon in Glasgow zonder de zieke Joël Veltman, waardoor er een basisplaats was voor Mike van der Hoorn. De Amsterdammers begonnen dramatisch aan het duel. Al na drie minuten mocht Callum McGregor vrij aanleggen vanaf rand zestien, waarna zijn geplaatste schot Jasper Cillessen te machtig bleek: 1-0. Ajax herpakte zich vervolgens en dacht niet veel later op gelijke hoogte. Van dichtbij ramde Viktor Fischer de bal in het dak van het doel, maar ten onrechte werd het doelpunt geannuleerd vanwege vermeend buitenspel.

Na 22 minuten viel dan toch de verdiende gelijkmaker. Fischer mocht nu wel vrij door en kreeg de bal met enige moeite voor het doel. Arkadiusz Milik toonde zich attent en vuurde raak met een halve omhaal. Vervolgens golfde het spel op en neer, maar de grote kansen kwamen pas na rust. De bedrijvige Leigh Griffts dook regelmatig op voor Cillessen, maar echt op de proef werd de Ajax-doelman niet gesteld.

Aan de andere kant leek de sterk spelende Amin Younes Ajax vlak voor tijd op voorsprong te schieten, maar zijn inzet raakte de paal. Invaller en debutant Cerny bracht de Amsterdamse fans uiteindelijk alsnog in vervoering. Het talent mocht vrij door en schoof de bal beheerst langs Craig Gordon: 1-2.

Hoewel Ajax de zege over de streep trok, moet het toch vrezen voor uitschakeling. Fenerbahce won namelijk met 2-0 bij Molde FK en heeft op de laatste slotdag aan een gelijkspel tegen Celtic voldoende. Ajax moet sowieso winnen van Molde om nog een kleine kans te houden op overwintering.