Ajax geeft Feyenoord nekslag en passeert PSV in intense Klassieker

Ajax geeft Feyenoord nekslag en passeert PSV in intense Klassieker

07-02-2016 14:22
91

De Klassieker is zondagmiddag een prooi geworden voor Ajax. In de Arena werd Feyenoord na een intense ontmoeting met 2-1 aan de kant geschoven, waardoor de Amsterdammer weer (tijdelijk) aan de leiding gaan in de Eredivisie.

Intens, vermakelijk, Premier League-achtig, die bewoordingen konden worden losgelaten op eerste helft van Ajax – Feyenoord. De spelers van beide ploegen stonden elkaar naar het leven en vermaakten het publiek met passie en strijd, iets waar het bij zowel Ajax als Feyenoord juist aan ontbrak in de weken na de winterstop.

De start van de thuisclub was desondanks niet om over naar huis te schrijven. Lasse Schöne, naast Mike van der Hoorn één van de verrassingen in de Ajax-basis, kreeg al na twee minuten geel en even later moest Jaïro Riedewald geblesseerd het veld verlaten voor Nick Viergever. Kort na de entree van Viergever ging het mis voor Ajax. Feyenoord schakelde razendsnel om en via Jens Toornstra stond het prompt 0-1. De aanvallende middenvelder verschalkte Jasper Cillessen met een rollertje in de hoek.

Toornstra was net als Schöne en Van der Hoorn bij Ajax een nieuw gezicht in de basiself van Feyenoord. Giovanni van Bronckhorst koos verder verrassend voor Renato Tapia en Bilal Basacikoglu. Na de treffer van Toornstra moest Ajax komen en lang hadden de Amsterdammers niet nodig om op gelijke hoogte te komen. Na 21 minuten slalomde Amin Younes door de Rotterdamse defensie, om af te sluiten met een knap schot dat via de paal binnenrolde: 1-1.

De gelijkmaker was het startschot van een periode vol strijd en passie in de Arena. Veel fouten, een hoog tempo en opstootjes kenmerkten de laatste fase van de eerste helft, waarin kansen vielen te noteren voor beide ploegen. Het duurde echter tot de zestigste minuut voor het er weer gejuicht kon worden. Riechedly Bazoer legde aan vanaf twintig meter en zag de bal in de kruising belanden.

Ajax kreeg enkele minuten later een uitgelezen kans op de beslissing. Nemanja Gudelj hielp de door Davy Klaassen versierde strafschop echter vakkundig om zeep, door veel te hoog te mikken. Fataal werd het niet. Feyenoord wist geen bres meer te slaan in de Ajax-defensie, die mede door de uitblinkende Joël Veltman stond als een huis.

Door de 2-1 zege van Ajax klimmen de Amsterdammers naar de eerste plek in de Eredivisie, met twee punten voorsprong op PSV. De Eindhovenaren komen later op de zondag nog in actie tegen FC Utrecht. Feyenoord verliest voor de zesde keer op rij en ziet Heracles Almelo passeren op de derde plek. De Klassieker werd overigens ontsierd door een lugubere uiting en spreekkoren richting Kenneth Vermeer.

Meer: alle goals van Ajax - Feyenoord