'Sinds de komst van Johan Cruijff heeft Barça rivaal Real Madrid overschaduwd'

'Sinds de komst van Johan Cruijff heeft Barça rivaal Real Madrid overschaduwd'

16-05-2016 10:33
14

PSV kent de platte wagen, FC Barcelona kent de kampioensbus. Bij iedere landstitel die de Catalanen veroveren, staan er duizenden fans in de stad te wachten op de kampioenen. Op de bus stond ook Luis Suarez. 

NOS-correspndent Edwin Winkels was bij de rondrit aanwezig. "Suarez is de grote naam van dit jaar. Hij is met veertig goals topscorer van Spanje geworden. Dat is ongelooflijk voor een speler van Barça, waar het heel moeilijk is om de pure spits te zijn. Ik denk even aan Zlatan Ibrahimovic. Hij kwam hier als een grote ster, maar was na één jaar alweer weg. Het is Suárez gelukt om naast Lionel Messi en Neymar in de aanval te spelen en belangrijker: te scoren."

Toch is Suárez niet de enige die belangrijk is geweest voor FB Barcelona. "Voortdurend kom je hier de naam van Johan Cruijff tegen. Voordat Cruijff als trainer van Barcelona in 1991 de titel pakte, werd de club in zestig jaar tijd slechts tien keer kampioen. Vanaf 1991 is dit al de veertiende titel, tegenover zeven van Real Madrid. Met het aantrekkelijke voetbal, het recept en met het idee van Cruijff zijn al die titels gewonnen en heeft Barça rivaal Real Madrid overschaduwd."

Cruijff speelde, in tegenstelling tot zijn periode bij Ajax, niet met rugnummer veertien. In Catalonië kreeg hij rugnummer negen. "Mei is de vijfde maand van het jaar. Zaterdag was het de veertiende, veertien min vijf is negen. Wat bovendien bijzonder is: na maanden van wachten op toestemming van de Spaanse bond, maakte Cruijff in 1973 zijn debuut voor Barcelona tegen Granada. En het Barcelona van nu werd kampioen tegen...jawel, Granada."