Fenomeen Suarez wekt verbazing: 'Hij dacht bij Ajax vooral aan zichzelf'

Fenomeen Suarez wekt verbazing: 'Hij dacht bij Ajax vooral aan zichzelf'

17-05-2016 14:40
6

Na een ongekend seizoen in dienst van FC Barcelona wordt Luis Suarez getipt om komend jaar de Gouden Bal te winnen. Evgeniy Levchenko kan amper bevatten dat zijn voormalig collega van FC Groningen zó goed is geworden. 

Suarez - dit seizoen goed voor veertig goals in de Primera Division - en Levchenko speelden in het seizoen 2006/07 samen in de Euroborg. "Ik heb vooral veel aan hém gehad, hoor. Veel gescoord. Hij ging nogal eens liggen in het strafschopgebied, hè", knipoogt de voormalig middenvelder in gesprek met de Volkskrant. Levchenko mocht dat seizoen de penalty's nemen bij Groningen. 

Wedden

Meer odds

De Oekraïner had niet verwacht dat de Uruguayaan het niveau van Barça makkelijk zou aankunnen. "Bij FC Groningen en later ook bij Ajax dacht hij vooral aan zichzelf. Altijd die kop naar beneden en gefixeerd op het doel. Je dacht toen wel: hoe moet dat in het buitenland?"

Aan de passeerstijl van Suarez is in de loop der jaren weinig veranderd, stelt Levchenko vast. "Stilistisch lang niet zo fraai als Neymar. Soms zelfs via een kluts. Maar met een enorme vastberadenheid. Lukte het drie keer niet, dan ging hij er de vierde keer toch weer vol voor."

"Zijn belangrijkste kwaliteit is dat hij niet nadenkt, maar handelt op instinct. Dat brengt hem soms in de problemen. Zijn elleboogjes kunnen in het heetst van de strijd nog steeds een eigen leven leiden."