De spitspositie bij Ajax: Is Milik of Huntelaar de betere optie?

De spitspositie bij Ajax: Is Milik of Huntelaar de betere optie?

23-05-2016 12:00
15

Met de exponentieel groeiende interesse in Arek Milik moet Ajax zich oriënteren op een mogelijke opvolger van de Pool. Klaas-Jan Huntelaar wordt al een tijdje genoemd als nieuwe spits van Ajax, maar wat is nu voor de Amsterdammers de beste optie: een langer verblijf van Milik of de komst van Huntelaar? VoetbalPrimeur legt de statistieken van de twee spitsen naast elkaar.

Milik was dit seizoen bij Ajax doeltreffender en gerichter dan Huntelaar bij Schalke 04 was. De twee speelden nagenoeg hetzelfde aantal minuten (2468 - 2459) en de Pool was daarin duidelijk de meest waardevolle speler (betrokken bij 28 doelpunten, tegenover vijftien voor Huntelaar). Milik werd ook vaker in het spel betrokken met liefst 758 passes (72 procent succesvol). Huntelaar was wel veel meer naar voren gericht: hij maakte weliswaar minder passes, maar van de 523 passes (73 procent succesvol) gingen er wel 296 naar voren. Milik speelde de helft van zijn ballen naar achter.

Opvallend is dat Milik met zijn hoofd veel sterker is wat betreft de goals (6 tegen 1), maar dat hij in de duels weer minder sterk is dan zijn mogelijke opvolger. Huntelaar won bijna tien procent meer van zijn kopduels dan Milik. 

Wat er ook uitspringt is dat Huntelaar vrijwel al zijn goals binnen het strafschopgebied maakt: 11 van de 12. Bij Milik is er meer diversiteit: hij scoorde er drie van buiten de zestien. Huntelaar waagt ook meer schoten van binnen het strafschopgebied: 85 om 64. Buiten de zestien zijn de verhoudingen acht voor Huntelaar om 25 voor Milik. Drie keer maakte Huntelaar een doelpunt uit een standaardsituatie, bij Milik waren dat er zes. Laatsgenoemde nam het vijandelijke doel ook aanzienlijk vaker onder vuur: Milik 110 (49 procent accuraat), tegenover 72 (43 procent accuraat) voor Huntelaar. 

Conclusie
Huntelaar wint van Milik op balvastheid, op duelkracht en is sterker in een aanvallende voortzetting als hij als aanspeelpunt gebruikt wordt, maar verliest op doeltreffendheid en gerichtheid. Kiezen tussen Huntelaar en Milik is voor Ajax kiezen tussen een spits waar je het elftal aan kunt ophangen en zijn goaltjes meepikt en tussen een spits die zichzelf meer betrekt in het voetballende gedeelte, daar niet altijd de aanvallende intentie die Huntelaar heeft aan koppelt, maar wel waardevoller is, altijd oog heeft voor het doel en daar ook uiterst effectief in is, met voet en hoofd. Alles bij elkaar spreken de cijfers licht in het voordeel van Milik in deze head-to-head.