Bosz naar Ajax: deze acht dingen wist je wellicht nog niet over hem

Bosz naar Ajax: deze acht dingen wist je wellicht nog niet over hem

25-05-2016 16:00
28

Met Peter Bosz heeft Ajax een trainer aangesteld die natuurlijk geen grote onbekende is in Nederland. Toch zijn er nog genoeg opvallende zaken te belichten die nog niet iedereen weet. Daarom zet VoetbalPrimeur deze acht 'Wist je dat'jes' op een rij.

Wist je dat...

1. ...Bosz 165 verschillende spelers heeft ingezet tijdens zijn jaren als hoofdtrainer. Marko Vejinovic is de speler met de meeste wedstrijden onder Bosz: bij Heracles Almelo en Vitesse kwam de middenvelder in totaal tot 156 optredens. Andere vaste krachten van de coach: Kwame Quansah (Heracles, 142 wedstrijden) en Remko Pasveer (Heracles, 114 wedstrijden). De spelers met de meeste goals gescoord voor Bosz? Heraclied Everton (40).

2. ...Bosz 57 spelers heeft laten debuteren in de Eredivisie. Vitesse-spelers Mitchell van Bergen (16 jaar, 3 maanden, 21 dagen), Kevin Diks (17 jaar, 10 maanden, 18 dagen) en Dominic Solanke (17 jaar, 11 maanden, 9 dagen) waren de jongsten. Martin Pieckenhagen (Heracles Almelo, 33 jaar, 8 maanden, 19 dagen) de oudste.

3. ...Bosz als speler van Feyenoord vaak vanuit zijn auto stiekem de Ajax-trainingen van Louis van Gaal in De Meer bespioneerde, omdat hij het altijd 'zo lastig voetballen vond' tegen de Amsterdammers.

4. ...Bosz nog nooit als trainer een prijs heeft gepakt op het hoogste niveau. Wel stond hij met Heracles Almelo in 2012 in de bekerfinale tegen PSV (3-0 verlies) en pakte hij met de club de titel in de Jupiler League. Met Maccabi Tel Aviv verloor Bosz de strijd om de titel én de beker.

5. ...Bosz als speler amper het doel wist te vinden, maar één keer zo prachtig scoorde voor Feyenoord in de Europa Cup II tegen Partizan Tirana, dat we dat doelpunt 25 jaar na dato weer even uit de kast moeten trekken.

6. ...Bosz bij iedere volgende club een hoger puntengemiddelde heeft. Hij begon in 2002 bij De Graafschap (0,68 punt per wedstrijd), vertrok vervolgens naar Heracles (1,17), koos na zijn directeurschap bij Feyenoord voor een tweede periode in Almelo (1,35), maakte de stap naar Vitesse (1,60) en trainde het afgelopen halfjaar bij Maccabi Tel Aviv (2,37). Dat belooft wat voor Ajax.

7. ...Bosz elf keer tegenover zijn voorganger Frank de Boer heeft gestaan als coach. Alleen met Ron Jans (15) kruiste hij vaker de degens. Bosz won drie keer van De Boer, speelde tweemaal gelijk en verloor zes keer. In zestien wedstrijden tegen Ajax pakte Bosz gemiddeld 0,81 punt per wedstrijd (3W, 4G, 9V). De grootste nederlaag uit zijn loopbaan was tegen de Amsterdammers in 2003 met Heracles (7-1, ook de uitslag van het duel met Feyenoord in 2005)

8. ...Bosz gemiddeld anderhalf jaar bij een club blijft alvorens hij vertrekt. Zij langste ‘zit’ was tijdens zijn tweede periode bij Heracles (1095 dagen), zijn kortste bij Maccabi Tel Aviv (143 dagen).