Wie is Granit Xhaka? Vijf dingen die je moet weten over de man van 40 miljoen

Wie is Granit Xhaka? Vijf dingen die je moet weten over de man van 40 miljoen

25-05-2016 18:00
3

Granit Xhaka maakt voor 40 miljoen euro de overstap naar Arsenal. De 23-jarige Zwitser komt over van Borussia Mönchengladbach en is de eerste grote aankoop van de Londenaren voor het nieuwe seizoen. Wie is Granit Xhaka eigenlijk? Onderstaand vijf dingen die je moet weten over de kersverse Arsenal-aanwinst.

1. De kersverse Arsenal-aankoop werd geboren in Zwitserland en begon zijn voetballoopbaan bij FC Concordia Basel. Al snel werd Xhaka opgenomen in de jeugdopleiding van FC Basel en maakte op zeventienjarige leeftijd zijn debuut in de hoofdmacht. Xhaka doorliep alle jeugdelftallen van Zwitserland en debuteerde als negentienjarig talent in de nationale ploeg. De ouders van Xhaka hebben Albanese roots. In tegenstelling tot zijn broer Taulant koos de middenvelder voor een interlandcarrière voor Zwitserland. Saillant detal: de broers Xhaka komen elkaar tegen in de groepsfase van het EK in Frankrijk. Hierdoor kunnen ze de eerste broers worden die op een EK tegen elkaar spelen en allebei een ander land dienen.

2. Xhaka wordt samen met Xerdan Shaqiri gezien als de beste speler van Zwitserland. Samen braken ze door in dienst van Basel. In 2009 leidde het duo Zwitserland onder 17 naar de wereldtitel in Nigeria. Waar Shaqiri al snel naar Bayern München en later Internazionale vertrok, nam Xhaka een meer geleidelijke weg. Toen Xhaka in 2012 naar Borussia Mönchengladbach verkaste, had hij een geweldig jaar achter de rug met Basel. De middenvelder won de landstitel en de beker met zijn club en werd gekroond tot beste speler van de Raiffeisen Super League.

3. Xhaka is een echte box-to-box middenvelder, die bekend staat om zijn speloverzicht en goede techniek. Toch is de Zwitser geen speler die er voor terugdeinst om harde tackles te maken. De middenvelder kreeg in vier seizoenen bij Borussia Mönchengladbach maar liefst 35 gele en zes rode kaarten, waarvan één directe rode prent. Arsenal mag zich op gaan maken voor een technisch vaardige middenvelder, die óók spijkerhard in de duels kan zijn.

4. Sinds de komst van Xhaka naar Borussia Mönchengladbach in 2012 ging het een stuk beter met de Fohlen Elf. In het eerste jaar van Xhaka werd Gladbach achtste in de Bundesliga. De daaropvolgende jaren eindigde de club respectievelijk op plaats zes, drie en vier. In het seizoen 2014/15 plaatste de club zich direct voor de Champions League en in het komende seizoen mag Gladbach zich via de voorrondes proberen te kwalificeren voor het toernooi. In zijn laatste seizoen was Xhaka aanvoerder en belangrijkste speler aan de kant van Gladbach. Samen met het jonge talent Mahmoud Dahoud vormde hij een uitstekende tandem op het middenveld. Bij de Duitsers speelde hij 102 competitieduels, waarin hij 26 keer doel trof.

5. De ster van Xhaka is al een aantal jaar rijzende in zijn eigen land. In Zwitserland en Duitsland werd al snel de vergelijking getrokken met een andere middenvelder. Ottmar Hitzfield, voormalig bondscoach van Zwitserland, noemde hem ‘de jonge Bastian Schweinsteiger’. Ook Thorsten Fink, oud-trainer van FC Basel, is lovend over de Arsenal-aanwinst. "Xherdan Shaqiri is het grootste talent van Zwitserland…. Ná Xhaka", aldus Fink.