130 miljoen, zes aanwinsten: zo kan Koeman's Everton eruit gaan zien

130 miljoen, zes aanwinsten: zo kan Koeman's Everton eruit gaan zien

04-07-2016 15:15
33

In het kielzog van big spenders Manchester United, Manchester City en Chelsea gaat ook Everton zich deze zomer mengen in het Britse transfergeweld. Ronald Koeman heeft van de leiding van The Toffees een budget van ongeveer 130 miljoen euro tot zijn beschikking gekregen. Hoe gaat het nieuwe elftal van de Nederlandse manager eruit zien? 

Een flinke investering in de basiself van Everton is hard nodig. Afgelopen seizoen eindigde de volksclub uit Liverpool op de elfde plaats in de Premier League. Natuurlijk loopt er met Leighton Baines, John Stones, Ross Barkley en Romelu Lukaku de nodige kwaliteit rond op Goodison Park. Spelers als Gareth Barry, Aaron Lennon, Aiden McGeady, Arouna Koné en Tom Cleverley gaan de negenvoudig landskampioen echter niet terug naar de top helpen. VoetbalPrimeur neemt plaats op de stoel van Koeman en laat de Britse ponden lekker rollen. 

Wedden

Meer odds

We beginnen op doel, zoals het hoort. Everton legde afgelopen week Maarten Stekelenburg vast. De kans bestaat dat Koeman nóg een keeper wil aantrekken: Jasper Cillessen (Ajax), Tim Krul (Newcastle United) en Diego Alves (Valencia) zijn aan de club gelinkt. Gezien de goede band die Steek en Koeman hebben, is het echter niet ondenkbaar dat de manager zijn landgenoot als eerste goalie beschouwt.

Dan de viermansdefensie. Everton beschikt al enkele seizoenen over twee uitstekende vleugelverdedigers. Oké, linksback Baines en zijn kompaan Séamus Coleman laten wel eens een mannetje lopen. Maar in aanvallend opzicht zijn de twee van grote waarde. Baines, na negen seizoenen een echte jongen van de club, knalt jaarlijks een paar vrije trappen binnen. Coleman en hij hebben bovendien een uitstekende voorzet in huis.

De door Manchester City en FC Barcelona begeerde Stones (22) blijft nog een jaartje op Goodison Park spelen. Naast de international ruimen we een plekje in voor Bruno Martins Indi. De linkspoot kent Koeman nog van hun gezamenlijke tijd in De Kuip. Voor ongeveer tien miljoen euro is de 24-jarige BMI op te pikken bij FC Porto. 

https://gyazo.com/b007b1c0eae353348efde948ff120531

Nu gaan we echt met geld smijten. Natúúrlijk krijgt Barkley een basisplaats op het middenveld van The Toffees. De 22-jarige jeugdexponent van de club heeft alles om uit te groeien tot een ware Everton-legende. Hij mag de komende jaren de lijnen gaan uitzetten. Dat doet Barkley samen met Axel Witsel, voor wie Koeman serieuze interesse heeft. De Belg van Zenit Sint-Petersburg wil deze zomer naar de Premier League verkassen en kost ongeveer twintig miljoen euro.

Ook Juan Mata lijkt onderweg naar de Merseyside. De Spaanse spelmaker van Manchester United heeft inmiddels van José Mourinho te horen gekregen dat hij mag vertrekken. Mata's prijskaartje: dertig miljoen. De linkspoot wordt het creatieve brein in de as van het nieuwe Everton. 

Grote vraag deze zomer: blijf topscorer Lukaku wel of niet? Zaakwaarnemer Mino Raiola loopt in heel Europa te koop met de oersterke spits, maar het prijskaartje van Lukaku (75 miljoen!) én zijn povere EK-optredens zorgen er waarschijnlijk voor dat de Belg ook na 1 september nog op Goodison Park actief is. 

Lennon, Gerard Deulofeu en Kevin Mirallas moeten moven. Op de flanken trekken we namelijk de portemonnee voor Marko Arnautovic (Stoke City) en Quincy Promes (Spartak Moskou). In enfant terrible Arnautovic (27) heeft Everton reeds interesse getoond. Na drie jaar in Stoke-on-Trent is het voor de Oostenrijker tijd voor een nieuwe uitdaging. Promes, topscorer en sterspeler van Spartak, aast op een mooie transfer. De 24-jarige international zal een flinke smak geld kosten - zéker 25 miljoen euro. Wellicht zijn Memphis Depay (jaartje huren van United?) en Nacer Chadli (bankzitter bij Spurs) ook wel aardige opties.