Van Basten en Rijkaard genoten amper: 'Die landen hebben ons het meest verrast'

Van Basten en Rijkaard genoten amper: 'Die landen hebben ons het meest verrast'

12-07-2016 17:23
4

Marco van Basten en Frank Rijkaard keken tijdens hun bezoek aan China terug op het afgelopen EK. Het tweetal onderstreepte het gevoel van veel voetbalfans dat het toernooi weinig spectaculair was.

"Volgens mij wordt voetbal de laatste tijd steeds moeilijker, de ruimte die je krijgt wordt steeds kleiner", aldus Van Basten, die door de spelopvattingen van vele landen maar weinig leuke wedstrijden gezien heeft in Frankrijk. "Er staan elf spelers voor het doel te verdedigen. Het is moeilijk om te scoren. Dat zag je ook tijdens het afgelopen EK."

Ook Rijkaard vond het niveau van het toernooi tegenvallen, al waren er volgens hem wel lichtpuntjes te noteren. "De landen die ons het meest hebben verrast waren IJsland en Wales. Zij hebben sterke tegenstanders verslagen. En in de finale heeft Portugal Frankrijk verrast. Iedereen dacht dat Frankrijk zou winnen vanwege het thuisvoordeel dat ze hadden. Maar Portugal verraste iedereen."

Van Basten en Rijkaard zijn, samen met Ruud Gullit, in China aanwezig om er de voetbalcultuur te promoten. Van Basten tegen de NOS: "Het is belangrijk om naar spel te blijven kijken dat emoties opwekt en spannend is. Daar gaat het om in het voetbal, dat moeten we proberen te bereiken."