Ajax opgelet: de sterke en zwakke punten van PAOK Saloniki

Ajax opgelet: de sterke en zwakke punten van PAOK Saloniki

26-07-2016 14:08
19

Ajax neemt het dinsdagavond in eigen huis op tegen PAOK Saloniki in de derde voorronde van de Champions League. Acht dagen later volgt de return in Griekenland. Om een goed beeld te krijgen, brengt VoetbalPrimeur de sterke en zwakke punten van de aankomende tegenstander in kaart.

PAOK Saloniki eindigde afgelopen seizoen op de vierde plaats in de Griekse competitie. De achterstand op kampioen Olympiakos was met veertig punten immens. Via de play-offs kwam het echter toch nog goed. De nieuwe trainer Vladimir Ivic bleef daarin, ondanks twee strafpunten, ongeslagen en bemachtigde zo een Champions League-ticket.

Sterke punten

Vladimir Ivic
Ivic nam in maart het stokje over van de ontslagen Igor Tudor en in zijn eerste maanden maakte hij indruk. In de play-offs bleef hij in zes duels met Panathinaikos, AEK Athene en Panionios ongeslagen. Drie zeges en drie remises volstonden. Ivic kiest vaak voor een 4-2-3-1 systeem. Uit balbezit zakken de buitenspelers echter in, terwijl de aanvallende middenvelder opduikt naast de spits.

Veel routine
Ivic kiest voor zekerheid en dat zie je terug in de leeftijd van zijn basisploeg. Alleen op het middenveld is ruimte voor jong talent. Dimitris Pelkas en Gojko Cimirot (beide 22 jaar) wisselen wat dat betreft stuivertje. De Nederlander Garry Mendes Rodrigues (25) is vaak één van de jongste spelers in de PAOK-basis, terwijl hij bij Ajax één van de meest geroutineerde spelers zou zijn.

Vleugels
Het gevaar van PAOK komt vooral via de flanken. Buitenspelers Djalma en Mendes Rodrigues beschikken over veel snelheid en diepgang. Daarnaast komen de vleugelverdedigers maar wat graag op en ook de aanvallende middenvelder wijkt vaak uit naar de zijkanten. Voor die laatste positie komt Diego Biseswar in aanmerking, maar de kans is klein dat hij start.

Stefanos Athanasiadis
Achter de naam van Athanasiadis stond door een bovenbeenblessure lang een vraagteken, maar hij lijkt op tijd fit voor het treffen in de Arena. Athanasiadis is de aanvoerder en clubtopscorer van PAOK. Zijn aanwezigheid is van groot belang voor de Grieken. De spits geldt als boegbeeld van de club.

Zwakke punten

Defensieve kwetsbaarheid
PAOK hanteert hetzelfde spelletje als Ajax: vroeg druk zetten en zo proberen toe te slaan. Als de Amsterdammers daar onderuit weten te voetballen, is PAOK kwetsbaar. Het centrale verdedigingsduo Jose Angel Crespo en Georgios Tzavellas is immers fysiek sterk, maar mist snelheid. De backs vallen liever aan, dan dat ze aan verdedigen denken. De vleugelspelers hebben daarnaast een broertje dood aan meeverdedigen.

Afstemming ontbreekt
Ivic staat pas een paar maanden aan het roer bij PAOK en is daardoor nog op zoek naar de ideale afstemming. Als zijn ploeg onder druk komt te staan, valt de organisatie soms weg. De ruimtes tussen de linies worden te groot en dat moet dan gecorrigeerd worden met overtredingen. Ook liggen er kansen voor Ajax achter de laatste linie. De trage verdedigers zijn kwetsbaar bij steekpasses.

Russische oligarch
PAOK is in handen van Ivan Savvidis. De puissant rijke Rus stopt veel geld in de club, maar verwacht daar ook meteen resultaat voor terug. Savvidis heeft weinig geduld met trainers en beleidsbepalers, zo ondervonden onder meer voormalig technisch directeur Frank Arnesen en oud-spits Dimitar Berbatov. Een negatief resultaat tegen Ajax kan dan ook voor onrust zorgen in het Griekse kamp in aanloop naar de return.