Reputatie Siem de Jong stamt al uit Ajax-tijd: laatste jaar juist ommekeer

Reputatie Siem de Jong stamt al uit Ajax-tijd: laatste jaar juist ommekeer

22-08-2016 17:00
7

Rond de transfer van Siem de Jong naar PSV was zijn blessuregevoeligheid een van de grote thema's. Volgens technisch manager Marcel Brands was dat allemaal 'overdreven', omdat het bij de aanvallende middenvelder een aantal keer eerder aan pech zou hebben gelegen dan aan een slecht fysiek. VoetbalPrimeur bekijkt de blessurehistorie van De Jong bij Newcastle United om te kijken hoe erg de blessuregevoeligheid van de oud-Ajacied eigenlijk was.

Bij Ajax
Het gekwakkel met zijn fysiek begon voor De Jong eigenlijk al in zijn laatste jaar bij Ajax, in het seizoen 2013/14. Waar hij de jaren daarvoor steevast zo rond de dertig Eredivisie-wedstrijden per seizoen speelde, kwam hij in zijn laatste jaar in Amsterdam niet verder dan negentien optredens. Dit had alles te maken met de fysieke problemen van de toenmalige Ajax-spits.

Het seizoen begon al met een klaplong waardoor hij een maand uitgeschakeld was en gedurende de rest van het seizoen zat de hamstring constant dwars. Tot vier keer toe raakte De Jong geblesseerd aan de hamstring, waardoor hij in totaal zestien weken aan het revalideren was. De opmaat naar zijn transfer naar Newcastle United was op z'n zachtst gezegd dus al niet ideaal.

Bij Newcastle United
Ook na zijn transfer naar de Premier League kon hij de blessureklachten niet van zich afschudden. De start van De Jong had niet slechter kunnen verlopen, want al na twee competitiewedstrijden raakte hij op een training geblesseerd aan zijn lies. Het was het begin van een langdurige periode van pijntjes, die De Jong pas eind april afsloot met zijn Premier League-rentree tegen Swansea City. Van zijn liesblessure was de oud-Ajacied eind januari verlost, maar begin februari volgde al snel opnieuw een klaplong (twee maanden revalidatie) en kort nadat hij daarvan hersteld was, liep hij een spierblessure op die hem tot eind mei aan de kant hield.

Na een debuutseizoen in de Premier League met slechts vier wedstrijden verliep het tweede seizoen van De Jong minder dramatisch, maar nog steeds niet zonder problemen. Op een kleine hoofdblessure aan het begin van het seizoen na bleef De Jong een behoorlijke tijd fit, een periode waarin hij (vaak als invaller) zijn wedstrijdjes eindelijk kon meepakken bij Newcastle United. Het enige serieuze blessureleed van de aanvallende middenvelder tijdens zijn tweede jaar in Engeland was een oogblessure nadat hij op de training een vinger in zijn oog kreeg. Die kwetsuur hield hem wel een dikke anderhalve maand aan de kant begin dit jaar.

Bijna blessurevrij
De vrees voor de blessuregevoeligheid van De Jong is vooral gebaseerd op het seizoen 2013/14 en 2014/15, waarin hij door steeds terugkerende klachten aan de hamstrings en de longen grote delen van het seizoen moest missen. Afgelopen seizoen toonde De Jong juist fysieke verbetering en werd hij alleen geveld door een pechgevalletje met zijn oog. Dat hij alsnog slechts in achttien Premier League-duels in actie kwam, lag dit keer niet aan zijn blessures, maar aan zijn reserverol onder managers Steve McClaren en Rafael Benitez. Hoe de spieren van De Jong het gaan houden bij een volledig Eredvisie-seizoen, valt dus nog te bezien.



Lees ook: Broers en rivalen Siem en Luuk: 'Jammer dat PSV niet de beste club van Nederland is'