Feyenoorder Bosz stiekem naar Ajax: Dan bleef ik wel in de auto zitten

Feyenoorder Bosz stiekem naar Ajax: "Dan bleef ik wel in de auto zitten"

22-10-2016 13:12
2

Peter Bosz heeft als speler en als technisch directeur een verleden bij Feyenoord, maar hij liet zich al vroeg inspireren door Ajax. Zo ging Bosz als speler van de Rotterdammers stiekem naar de trainingen van 'het wonderteam' van Louis van Gaal kijken.

"Dan bleef ik wel in de auto zitten", lacht de Ajax-coach in gesprek met de NOS. "Het is natuurlijk allemaal geschiedenis, maar achteraf blijkt Ajax in de jaren negentig wel een aardig elftal te hebben gehad. In die tijd waren ze voor ons een lastige tegenstander."

Het grootste deel van zijn loopbaan bracht Bosz door in Rotterdam-Zuid. Tussen 2006 en 2009 kreeg hij als technisch directeur vooral kritiek. Toch is juist die periode als bestuurder bepalend geweest voor zijn trainersloopbaan, stelt de achtvoudig international. "Ik ben een betere trainer geworden in de tijd dat ik technisch directeur was."

"Toen ik technisch directeur was bij Feyenoord, ben ik veel in het buitenland geweest; veel in Brazilië, veel bij de topclubs in Engeland. Ik sprak met Arsène Wenger van Arsenal, dat soort grote trainers. Die kans krijg je als trainer zelden, omdat je gewoon hartstikke druk bent", legt Bosz uit. Door zijn verleden kent hij de werking van het Feyenoord-stadion als geen ander. "De Kuip-factor is er absoluut. Als speler word je er onbewust door meegenomen."

Charme Bosz
Het valt op dat Bosz als trainer van Ajax een stuk relaxter oogt dan voorheen. "Als mensen mij idiote vragen stellen, dan kunnen ze een idioot antwoord krijgen. Die zijn mij bij Vitesse zo veel gesteld, dat ik een beetje chagrijnig werd", zegt hij daarover. Advies kreeg hij niet. "Ik ben altijd mezelf, altijd Peter Bosz. Voor vrienden spring ik in de bres en dat had ik daar."