Van der Wiel wees Bayern af, PSG was 'noodplan': "Alles was ingestort"

3 oktober om 08:36

Gregory van der Wiel speelde in 2010 de WK-finale, had de clubs voor het uitkiezen en durfde zelfs nee te zeggen tegen Bayern München en Valencia. Uiteindelijk bleef hij nog twee jaar bij Ajax en vertrok hij 'noodgedwongen' naar Paris Saint-Germain.

Tijdens de zomer van 2010 was Van der Wiel in de vorm van zijn leven: FC Barcelona toonde zelfs interesse. "Gabri, met wie ik bij Ajax speelde, vroeg aan iemand: hé, wie is zijn zaakwaarnemer?", aldus Van der Wiel in de YouTube-talkshow Kick 't Net. Uiteindelijk gingen beide clubs in gesprek, maar een transfer naar Catalonië kwam niet van de grond. "Want die boden veel te weinig, wat jammer was natuurlijk."

Niet veel later meldde het Bayern München van Louis van Gaal zich. "Zij wilden mij voor negentien miljoen halen. Dat was destijds één van de duurste verdedigers ooit: nu zijn de bedragen belachelijk, maar negentien miljoen was toen veel. Maar op de één of andere manier wou ik niet in Duitsland spelen. Waarom, vraag ik mezelf ook af..." Van der Wiel had de wereld op dat moment aan zijn voeten liggen. "Ik was die koppige jongen uit Amsterdam. Duitsland? Nee, man... Ik heb net interesse van Barcelona achter de rug, ik heb een gruwelijk jaar achter de rug. En destijds was Bayern niet zó oppermachtig als nu."

Van Ajax naar PSG
Twee jaar later speelde Van der Wiel met Oranje een veel minder sterk EK. Zijn belangen werden toen behartigd door Mino Raiola: hij had net spelers als Zlatan Ibrahimovic en Maxwell naar PSG begeleid en regelde ook een transfer voor Van der Wiel. "Het jaar na het WK was ineens een superslecht jaar, tweede jaar daarna was ook niet top, het EK was rampzalig, vergeleken met het WK", aldus de 33-jarige rechtsback. "Alles was ingestort en veel keuze had ik niet meer op dat moment."

Van der Wiel noemt de transfer naar Parijs – vlak voor de deadline in 2012 beklonken – achteraf een 'noodplan'. "Door mijn eigen toedoen. Ik had ook al een voorcontract bij Valencia getekend in de tussenjaren. Maar ik zei na drie maanden opeens: nee, ik wil niet naar Valencia. Waarom weet ik ook niet", onthult hij. "Op een gegeven moment bracht ik mezelf zo in de problemen. De tijd begon te dringen, Ajax begon me op de bank te zetten en zette Van Rhijn op mijn positie neer, omdat ik nog maar één jaar contract had. Toen begon ik wel kennis te maken met de andere kant van de voetballerij."