Koeman jr vertelt over hectische Barça-maanden van vader: 'Doet ook wat met mij'

7 oktober om 12:00

In Spanje is de laatste weken veel te doen geweest over Ronald Koeman. De Nederlandse oefenmeester zat op de wip, maar mag tóch aanblijven bij FC Barcelona. Een paar maanden geleden deed zich een soortgelijke situatie voor, waar seizoen twee van Força Koeman op is gebaseerd. VoetbalPrimeur spreekt met Ronald Koeman junior, die ook in de docuserie te zien is.

Het nieuwe seizoen van Força Koeman is sinds een maand te zien op Videoland. Koeman junior komt tijdens de opnames op bezoek bij zijn vader in Barcelona. De doelman van Telstar vond het 'wel oké' om zichzelf terug te zien in de docuserie. "Dit is gewoon hoe ik ben", vertelt hij aan VoetbalPrimeur. "Je ziet daar niks anders dan wat je in het echt van me zou zien."

'Ik had het er wel lastig mee'
In Força Koeman vertelde de FC Barcelona-trainer dat hij het moeilijk had met de aanpak van Joan Laporta. De president liet Koeman afgelopen zomer lang in onzekerheid. "Ik had het er ook wel moeilijk mee, natuurlijk", vertelt Koeman junior. "Het is nooit fijn als je vader in zo'n positie zit. Ik had er altijd wel vertrouwen in dat hij door zou gaan. Ik ben blij dat hij mocht blijven."

Bartina, de vrouw van Koeman en moeder van Koeman junior, stak haar emoties tijdens de opnames ook niet onder stoelen of banken. "Dat raakt me wel", vertelt haar zoon. "Ik kan ook moeilijk uitleggen waarom. Mensen zeggen altijd: ze moeten niet zo zeiken, ze verdienen genoeg. Maar geld maakt in dit geval helemaal niet uit. Dit is je gevoel. Als het mijn moeder zo raakt, dan doet het ook wat met mij en de hele familie."

'Als Barça verliest, schrijven kranten dat Koeman verliest'
In juni werd duidelijk dat Koeman aan mocht blijven in Camp Nou. Drie maanden later kwam de geruchtenmolen over een ontslag echter opnieuw op gang in de Spaanse pers, na teleurstellende resultaten tegen Bayern München, Granada en Cádiz. "Ik vind het niet leuk om te lezen, maar moeilijk is een groot woord", stelt Koeman junior. "Het gaat iedere keer maar over Koeman. Als Barça verliest, dan schrijven de kranten dat Koeman verliest."

Koeman junior vindt ook dat de stemming in Nederland niet positief was rondom zijn vader. "Ik vind dat we hier altijd negatief zijn over Nederlanders in het buitenland. Help die man gewoon een beetje en steun hem, in plaats van hem af te maken. Helaas heb ik dat niet in de hand." De in Barcelona geboren keeper vindt het ook verklaarbaar dat het wat minder gaat bij Barça. "Kijk wat de club heeft ingeleverd en wat de crisisstatus is... Dat ligt niet aan mijn vader. Ik vind het natuurlijk wel erg dat het niet zo goed gaat, maar zo slecht als sommige mensen beweren, vind ik het niet."

Koeman junior kijkt regelmatig vol spanning naar de wedstrijden van Barcelona. "Het hangt er ook vanaf welke wedstrijd het is, maar de duels met Benfica en Atlético waren wel belangrijk."

Het is al met al een hectische periode geweest voor het gezin. Vader en zoon zullen elkaar waarschijnlijk binnenkort weer zien, maar niet in Barcelona. "Zoals het er nu uitziet ga ik daar binnenkort niet heen, nee", stelt Koeman junior. "Dat gaat nog wel even duren denk ik. Of dat met het voetballen te maken heeft? Ja, maar nu is er een interlandperiode. De kans is groot dat mijn vader dan hierheen komt om iedereen te zien", besluit hij.

(Nordin 't Hart/VoetbalPrimeur)