Boer spreekt over oud-ploeggenoot Onana: 'Ik vind de discussie niet zo lastig'

9 oktober om 12:30

Diederik Boer en Andre Onana zijn al vier jaar geen ploeggenoten meer, maar de oud-doelman draagt de Ajacied nog altijd een warm hart toe. Hij betreurt de situatie rond zijn oud-ploeggenoot, die een dopingschorsing van negen maanden kreeg en nu door veel Ajax-fans aangepakt wordt vanwege zijn contractsituatie.

Boer (41) en Onana (25) konden het bij Ajax goed met elkaar vinden. Boer was destijds zijn stand-in, hij kijkt met goede gevoelens terug op zijn periode bij Ajax. "Buiten het feit dat Andre een hele goede keeper is, is het ook een hele prettige jongen om mee samen te werken. Hij was altijd vrolijk en open, dus die samenwerking is altijd prima geweest", zegt Boer tegen VoetbalPrimeur.

Boer maakte van dichtbij mee hoe Onana zijn plekje onder de lat veroverde. Na het vertrek van Jasper Cillessen naar FC Barcelona werd de Kameroener doorgeschoven. Het was aanvankelijk de bedoeling dat de gehuurde Tim Krul in het doel zou staan, maar die kampte met de naweeën van een zware blessure en bleek nog niet fit. Boer dacht eerst dat hij de honneurs waar zou nemen. "Ik was in de veronderstelling dat ik de wedstrijden zou spelen tot Tim fit was. Het is heel anders gelopen: Tim was nog lang niet wedstrijdfit en Ajax heeft Onana de kans gegeven. Dat heeft hij fantastisch gedaan."

"Achteraf snap ik dat zeker, ook omdat het de filosofie van Ajax is om jonge spelers op te leiden en kansen te geven in het eerste. Mij is ook duidelijk aangegeven wat mijn rol zou zijn. Ik zou op de lange termijn geen eerste keeper worden, terwijl dat bij Andre juist wel de bedoeling was. Dat Ajax voor hem is gegaan, is heel logisch en ook des Ajax", zegt Boer.

Over Onana waren er onder supporters veel twijfels. Hij is in het eerste elftal van Ajax uiteindelijk nooit omstreden geweest, maar bij Jong Ajax leek hij geen stabiele factor. "Op de training zag je dat hij enorm veel potentie had. Uiteindelijk is het voor zijn ontwikkeling goed geweest dat hij de kans gekregen heeft. Ik denk dat je de laatste tien procent van je ontwikkeling doormaakt als er andere dingen bij komen kijken, zoals de druk in een groot stadion. Dat had hij ook wel nodig, inderdaad."

"Nee, ik had niet verwacht dat hij zich zo snel zou ontwikkelen. In de Europa League-finale tegen Manchester United en de wedstrijden tegen Olympique Lyon en Schalke 04 is hij enorm belangrijk geweest voor de ploeg. Dus dat het zo hard zou gaan, had ik niet verwacht. Zeker na dat jaar kon je wel zien dat hij enorm veel potentie had", zegt Boer.

Dopingschorsing
'Ajax-doelman Onana krijgt dopingschorsing van twaalf maanden', las ook Boer op vrijdag 5 februari. Het had zomaar een bericht van De Speld kunnen zijn, maar bleek de waarheid. Boer kon amper bevatten dat Onana juist om die reden een jaar lang niet mocht keepen. "Ik dacht eerst dat het een grap of een foutje was en dat het nog gecorrigeerd zou worden. Andre is helemaal geen type voor dit soort dingen", zegt Boer.

De schorsing werd teruggebracht naar negen maanden, die bijna voorbij zijn. Toch staan veel Ajax-supporters niet te springen om de terugkeer van Onana. Hij wil zijn aflopende contract niet verlengen en zou een fors salaris hebben gevraagd. En dus staat Ajax voor een duivels dilemma: Onana principieel niet opstellen en uit zijn contract laten lopen of hem toch maar weer inpassen? Na de langdurige blessure van Maarten Stekelenburg heeft de Onana-case een extra lading gekregen. 

"Natuurlijk snap ik de discussie, maar dat is een afweging die Ajax moet maken", zegt Boer. "Eigenlijk vind ik de discussie niet zo lastig. Je kunt besluiten om hem niet meer op te stellen, maar als hij je met zoveel kwaliteit naar de kwartfinale of misschien zelfs naar de halve finale van de Champions League kan brengen, levert je dat ook weer miljoenen op. Ajax zal ongetwijfeld ook bedrijfsmatig denken. Als hij toch nog een jaar onder contract staat, zou ik daar gebruik van maken. Ik vind het te makkelijk als mensen zeggen dat Ajax hem niet meer toe moet laten op de club. Het is aan de club om daarin een keuze te maken. Als Ajax het echt niet wil, kan ik dat ook begrijpen."

De afgelopen negen maanden zullen ook iets met de status van Onana hebben gedaan. "Misschien heeft hij een schuldgevoel omdat hij bijna een jaar niet gespeeld heeft", zegt Boer, die ook aanknopingspunten ziet. "Andre is sowieso niet iemand die ineens weer met een grote mond de kleedkamer binnenwandelt. Misschien heeft hij juist die bewijsdrang, het kan ook voordelig uitpakken."

"Ik ken Andre goed en weet dat hij dit goed op kan pakken. Als hij zijn niveau haalt, is het de beste keeper van de Nederlandse competitie. Dus dan ook zeker voor Ajax. Daar twijfelt niemand over, het is gewoon een klasbak. Dat heeft hij de afgelopen jaren wel bewezen", besluit Boer.

(Tim van Duijn/VoetbalPrimeur)