Gelderse derby NEC - Vitesse loopt uit op 'gitzwarte dag': 'Het is een schande'

Gelderse derby NEC - Vitesse loopt uit op 'gitzwarte dag': 'Het is een schande'

Gepubliceerd: maandag 18 oktober 2021 om 07:19ma 18-10-2021 om 07:19

De eerste Gelderse derby sinds 2017 is uitgelopen op een 'gitzwarte dag' voor NEC. Dat stelt algemeen directeur Wilco van Schaik, die zondag werd geconfronteerd met supportersrellen, kwetsende spreekkoren, een nederlaag én het instorten van een tribune.

Een container onder het in elkaar gezakte tribunedeel, waarop tientallen Vitesse-supporters de derbyzege van hun ploeg vierden, voorkwam erger. "Een ramp is door mazzel voorkomen", reageert Arno Vermeulen in Studio Voetbal. "Er hadden doden kunnen vallen. We hebben in Nederland meer van dit soort incidenten gehad. In Alkmaar ook. Bij meer stadions is onderhoud achterstallig."

"Supergevaarlijk dat dit in Nederland gebeurt. Dat mag niet. Het stadion in Nijmegen is 22 jaar geleden gerenoveerd. De controle van stadions moet veranderen. Er moeten ontzettende alarmbellen gaan rinkelen."

"Het stadion wordt elk jaar gekeurd en in januari hebben we die weer doorstaan", aldus Van Schaik. "We moeten eerst onderzoeken wie er verantwoordelijk is. Het is te vroeg om te wijzen. Eerst alle rapporten en keuringen zien."

De rellen na NEC - Vitesse leiden mogelijk tot een verbod op uitsupporters bij de Gelderse derby, weet Van Schaik. "Dat is de enige conclusie die je kan trekken als je het zo uit de hand laat lopen. Het is een schande dat we in Nederland zo voetbal moeten spelen. Dit hoort niet. Dan moeten de goeden maar weer onder de kwaden lijden. Het is een bizarre dag, die gitzwart afloopt."

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws