Steijn legt NAC-exit uit en onthult Van Hooijdonk-eisen: 'Te bizar voor woorden'

Steijn legt NAC-exit uit en onthult Van Hooijdonk-eisen: 'Te bizar voor woorden'

Gepubliceerd: zaterdag 23 oktober 2021 om 11:00za 23-10-2021 om 11:00

Laatste update: zaterdag 23 oktober 2021 om 11:52za 23-10-2021 om 11:52

Het is inmiddels vier maanden na het veelbesproken NAC-vertrek van Maurice Steijn. De 47-jarige trainer blikt in een open gesprek met VoetbalPrimeur voor het eerst terug op zijn hectische exit uit Breda.

In de zomer van 2020 werd Steijn aangesteld bij NAC. Bij de Bredase club kende hij een goede start: de eerste zes duels van het seizoen werden gewonnen. Daarna was er een corona-uitbraak in de selectie van NAC, wat ook sportieve gevolgen had. Uiteindelijk werd Steijn vijfde met NAC in de Keuken Kampioen Divisie. In de play-offs reikten de Brabanders tot de finale, die in de absolute slotfase van verloren werd. Daardoor liep NAC promotie mis en brak de hel los in Breda. Steijn werd één van de mikpunten van de achterban, wat uiteindelijk leidde tot zijn vertrek bij De Parel van het Zuiden.

Inmiddels is de rust wedergekeerd in het leven van de geboren Hagenaar. "Het gaat eigenlijk heel goed met me", vertelt hij tegenover VoetbalPrimeur. "Ik geniet van mijn kinderen. Verder draaide ik deze zomer voor het eerst in dertig jaar geen voorbereiding, dus dat was wel eens lekker. Het gaf me de tijd om veel wedstrijden te bezoeken, veel te lezen en veel tv te kijken. Ik volg alles."

'Krachten waartegen ik niet kon vechten'
Vervolgens blikt Steijn voor de eerste keer terug op zijn vertrek bij NAC. "Het heeft er persoonlijk wel ingehakt", stelt hij. "Het is altijd een droom van me geweest om daar te werken met het publiek. Het was ook aan te rijden voor mij, uit Den Haag. Eigenlijk klopte het hele plaatje. Ik ben als speler kampioen geworden bij NAC (in 2000 promoveerde hij met de club naar de Eredivisie, red.). Ik had de droom om dat als trainer nog een keer te doen. Als je dan na één jaar weg moet, is dat heel zuur. Vooral door de manier waarop."

 

"Vanuit de spelers, de staf, de raad van commissarissen en de directie was er honderd procent vertrouwen", gaat Steijn verder. "Het is dus vooral zuur dat ik mijn werk niet kon afmaken. De ploeg was in mijn optiek helemaal klaar voor promotie. Ik denk dat NAC het beste spelersmateriaal heeft van de Keuken Kampioen Divisie, met in de as spelers als Olij, Malone, Bakker, Haye, Seuntjens en Bilate. Daar wilde ik heel graag het werk mee afmaken. Er kwamen alleen krachten los waartegen ik niet kon vechten. Dat is heel frustrerend."

Daarmee doelt Steijn onder meer op de bedreigingen die hij kreeg. De oefenmeester werd daar echter niet angstig door. "Ik voelde me nooit persoonlijk bedreigd. Ik heb zelf ook geen dreigberichten of -mails gehad. De bedreigingen die ik zag, kreeg ik door vanuit de directie, de rvc en de sectie veiligheid. Ik was nooit bang, maar NAC nam het heel serieus. Er reed op een gegeven moment constant politie door mijn straat. Daar was ik klaar mee. Het Openbaar Ministerie en de burgemeester konden de veiligheid bij onze oefenduels en trainingen niet garanderen, is mij verteld. Toen kwam ik op een punt dat ik niet verder kon."

'Letterlijk alles was mijn schuld'
Steijn denkt dat de berichtgeving van de pers een belangrijke rol speelde in de kritiek die uiteindelijk ontstond. "Bij BN DeStem hebben ze het op de man gespeeld richting mij en Mattijs Manders (algemeen directeur van NAC, red.). Het leek erop dat iedereen uit Den Haag een persona non grata was. Dat gold voor Mattijs en mij, maar ook voor spelers als Immers en Malone. Manders en ik waren de kop van jut."


Steijn samen met Manders

"BN DeStem belichtte zaken van één kant", gaat Steijn verder. "Letterlijk alles was mijn schuld, zelfs de corona-uitbraak in de selectie werd gelinkt aan mijn dochter. Dat terwijl de clubdokter en ik heel goed weten wie écht de bron is. In BN DeStem krijgen oud-spelers en bestuursleden de kans om voor onrust te zorgen. Die mensen roepen van alles zonder dat ze enige kennis van zaken hebben. Het enige wat ze willen is mensen beschadigen. Jammer genoeg lopen de supporters blind achter ze aan. Ik vind dat de aanhang veel beter verdient dan de leugens die deze oud-spelers en bestuursleden uitkramen."

"Een oud-voorzitter die de club notabene zelf in diskrediet bracht (John Peek, die in 2001 enkele dagen vastzat op verdenking van belastingontduiking, red.), kan kritiek leveren op mijn trainingen. Hij heeft echter nooit één minuut ervan gezien. Het zijn heel vervelende mensen bij BN DeStem, maar ze zijn erg machtig in Breda... Dan ben je bijna kansloos."

'Uitspraken Van Hooijdonk deden me niks'
Ook de relatie tussen Steijn en Sydney van Hooijdonk zorgde voor reuring. De spits liet zich na het mislopen van promotie stevig uit over zijn toenmalige coach en klaagde over een gebrek aan vertrouwen en speeltijd. "Dat deed niks met me", stelt Steijn. "Dit is ook door iedereen heel erg opgeblazen. Sydney heeft in totaal 31 wedstrijden gespeeld vorig seizoen. Dat is heel veel. Als Sydney niet speelde, was hij niet beschikbaar vanwege diverse blessures."

"Ik kan geen enkele speler een basisplek garanderen, maar dat werd wel geëist van zijn kant. Als hij niet speelde, wilde hij constant weg. Sterker nog, zijn omgeving wilde zelfs dat NAC een boete zou betalen als hij niet een bepaald aantal wedstrijden zou spelen. Dat zou dan ten koste gaan van de club, waar hij en zijn omgeving zo van zeggen te houden. Dat vind ik te belachelijk voor woorden, het is de omgekeerde wereld."

 

"Ik werkte prima samen met Sydney en heb hem altijd naar eer en weten behandeld", gaat Steijn verder. "Dat hij dan achteraf allemaal dingen in de pers roept, daar kan ik niet veel mee. Het is jammer dat Sydney en zijn omgeving hem niet meer tijd gunden. Ik denk namelijk dat hij binnen één of twee jaar de vaste spits van NAC kon worden."

Inmiddels liggen de hectische NAC-weken ver achter Steijn. De coach kan en wil niet ver in de toekomst kijken. "Ik zie wel hoe het loopt. In de voetbalwereld kun je nooit te ver vooruit kijken. Ik volg het Nederlandse voetbal en als er ergens een kans is, ben ik klaar om weer aan de slag te gaan. Dit werk is namelijk heel leuk. Spelers beter maken, teamprestaties verbeteren… Ik heb erg veel zin om weer aan de slag te gaan", besluit hij.

(Nordin 't Hart/VoetbalPrimeur)

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws