Feyenoord treft Union Berlin: 'Informatie krijgen uit Noord-Korea is makkelijker'

Feyenoord treft Union Berlin: 'Informatie krijgen uit Noord-Korea is makkelijker'

20-10-2021 17:00 Laatste update: 21-10-2021 12:00
56

Feyenoord treft donderdag in zijn derde groepsduel in de Conference League één van de grootste verrassingen in het Duitse voetbal van de laatste jaren. Berliner Zeitung-verslaggever Mathias Bunkus vertelt aan VoetbalPrimeur dat de Rotterdammers op hun hoede moeten zijn voor Union Berlin.

Union Berlin speelt pas voor het derde jaar in de Bundesliga, maar timmert aardig aan de weg. De hoofdstedelingen eindigden in hun eerste seizoen op het hoogste niveau als elfde en dat werd overtroffen met een zevende plek. Momenteel staat Union zelfs vijfde. Toch blazen ze in het Stadion An der alten Försterei niet te hoog van de toren. "Ze hebben een goede combinatie van beleid en karakter", vertelt Bunkus aan VoetbalPrimeur. "Het is makkelijker om informatie uit Noord-Korea te krijgen dan van Union Berlin, zeg ik altijd. De president (Dirk Zingler, red.) houdt zich op de achtergrond en bemoeit zich niet met de sportieve zaken."

Het technische beleid komt voor een groot deel op het bordje van trainer Urs Fischer. Volgens Bunkus speelt de 55-jarige Zwitser een grote rol in de opmars van de club. "Fischer krijgt de vrije hand en we kennen enkel succes sinds zijn komst. Toch blijft de doelstelling voorlopig handhaving. Ze zeggen: het is pas ons derde jaar op het hoogste niveau, de lat hoger leggen is te ambitieus." Volgens Bunkus lijkt Fischer 'geluk te brengen'. "Hij staat voor hard werken. Hij concentreert zich op wat hij kan doen en klaagt niet over wat hij niet heeft. Hij is eerlijk en rechtdoorzee. Hij belooft geen grote dromen, maar hamert elke dag op de juiste aanpak."

Awoniyi en Kruse
Bovendien pakt het transferbeleid van Union zeer goed uit. "We hebben drie zeer succesvolle transferjaren op rij. Daarom wordt de ploeg elk jaar beter", stelt Bunkus. "Dat is heel knap van Union Berlin: ze zien iets in spelers dat andere clubs niet opvalt." Onder meer Taiwo Awoniyi bleek een schot in de roos. De 24-jarige Nigeriaanse spits, die in 2016 en 2017 nog 21 competitieduels voor NEC speelde, kwam voor 6,5 miljoen euro over van Liverpool en scoorde al zes keer in acht competitieduels. "Hij geeft de ploeg heel veel kracht. Hij is door Liverpool verhuurd geweest aan clubs door heel Europa. Hij weet inmiddels wat er gevraagd wordt."

Awoniyi vormt een aanvalsduo met Max Kruse, één van de bekendste namen in de selectie van Union. De veertienvoudig Duits international scoorde pas één keer dit seizoen, maar blijft belangrijk. "Hij is normaal gesproken de beste speler, ook al scoort hij niet op het moment. Hij is heel belangrijk", stelt Bunkus, die aangeeft dat Kruse wel zijn eigen plan trekt. "Hij heeft geen moeilijk karakter, maar is wel eigenzinnig, om het zo te zeggen. Hij heeft zijn vrijheid nodig. Hij doet veel dingen die jij en ik niet zo snel zouden doen. Hij is bijvoorbeeld een gamestreamer. Hij geniet van zijn vrijheid, maar levert wel. Hij is niet de snelste meer, maar vermoedelijk wel de snelste denker van het team."

Verder licht Bunkus nog twee spelers uit. "Als je naar de defensie kijkt zijn Marvin Friedrich en Robin Knoche heel belangrijk. Friedrich heeft een verleden bij Schalke 04. Daar redde hij het eigenlijk niet en ook bij FC Augsburg speelde hij niet veel. Union pikte hem op toen we nog in de 2. Bundesliga speelden en nu is hij één van de meest veelbelovende centrale verdedigers van de Bundesliga. Ik denk dat hij helaas zal vertrekken in de zomer, aangezien zijn contract afloopt. Er waren nu al geruchten dat clubs interesse hadden." Knoche kwam transfervrij over van Wolfsburg vorig jaar. "Knoche speelde acht jaar voor Wolfsburg en was echt nooit geblesseerd. Vorig seizoen miste hij geen minuut. Hij is heel rustig en gefocust op het spel."

Knoche en Friedrich vormen centraal achterin regelmatig een trio met Timo Baumgartl, die overkwam van PSV. "Hij doet het ook uitstekend. En dan heb je Paul Jaeckel nog, hij werd Europees kampioen met Jong Duitsland." De Nederlander Rick van Drongelen (22) komt daardoor niet aan bod. "Het maakt Van Drongelen slechts de nummer vijf in de pikorde. Maar hij ligt nog een paar jaar vast en moet geduld hebben. Union speelt met drie centrale verdedigers, dus met het oog op blessures en schorsingen denk ik niet dat ze hem zullen laten gaan in januari."

Fischer kiest doorgaans voor een 5-3-2 systeem. "Toen Union Berlin naar de Bundesliga promoveerde, speelden ze heel compact", zegt Bunkus over de speelwijze van de ploeg. "Ze hanteerden veel de lange bal naar de targetman. Dat veranderde vorig seizoen iets, toen ze iets meer de bal rond lieten gaan. Nu is het meer een mix, maar ze focussen zich nog steeds veel op het verdedigende. Ik denk dat ze tot de drie teams in de Bundesliga behoren die het meeste lopen. Ze verdedigen zeer geconcentreerd en proberen er vervolgens snel uit te komen."

"Je kunt ze niet vergelijken met de topclubs als Bayern München en Borussia Dortmund die veel aanvallender spelen", benadrukt de verslaggever. "Ze spelen veel minder op balbezit en zijn zeer geduldig. Ze scoren vaak in de laatste tien minuten. Union is daarnaast de club in de Bundesliga die het meest scoort via invallers. Als het niet loopt, kan Fischer het altijd omdraaien met de wisselspelers."

Becker
Eén van die reserves is Sheraldo Becker. "Hij scoorde afgelopen weekeinde (tijdens de 2-0 zege op VfL Wolfsburg, red), nadat hij kort daarvoor nog had gezegd dat hij meer wil spelen. Hij haalde naar niemand uit, maar gaf wel aan dat als zijn rol niet verandert hij met zijn zaakwaarnemer moet gaan praten. Het is vrij ongebruikelijk voor Union dat een speler zich zo publiekelijk uitspreekt", laat Bunkus weten.

Een basisplaats ligt tegen Feyenoord vermoedelijk niet in het verschiet. "Fischer heeft hem eerlijk gezegd dat hij nu geen basisplaats kan bieden, omdat de andere spelers het goed doen. Het is moeilijk voor Becker, omdat Union niet met echte vleugelaanvallers speelt. Hij moet geduld hebben en wachten op zijn kans. Als invaller is hij gevaarlijk met zijn snelheid en de club zou hem niet graag missen."

Union Berlin belooft een geduchte tegenstander te worden voor Feyenoord. Wellicht kan de ploeg van coach Arne Slot profiteren van de snelheid van Luis Sinisterra. De Colombiaan treft rechtsback Christopher Trimmel. "Hij is goed, de aanvoerder en een international van Oostenrijk, maar niet meer de snelste. Misschien valt daar iets te halen voor Feyenoord. Ze zullen geduld moeten bewaren, want het is heel moeilijk om te scoren tegen Union Berlin. Als ze in het eerste uur niet scoren, moeten ze niet te ongeduldig worden. Dat kan dan zomaar worden afgestraft."

Feyenoord en Union Berlin trappen donderdag om 18.45 uur af in De Kuip.

(Teun Buis/VoetbalPrimeur)