Alle scenario's: Ajax pakt in Dortmund al plek 1 óf race ligt weer helemaal open

Alle scenario's: Ajax pakt in Dortmund al plek 1 óf race ligt weer helemaal open

Gepubliceerd: woensdag 3 november 2021 om 10:30wo 03-11-2021 om 10:30

Negen punten uit de eerste drie Champions League-wedstrijden: het moet wel heel raar lopen, wil Ajax dit seizoen nog naast Champions League-overwintering grijpen. Misschien stelt Ajax tijdens de volgende speelronde al een plekje in de knock-outfase veilig, al kan het ook zomaar zijn dat de race in Groep C dan weer helemaal open ligt. VoetbalPrimeur schetst alle scenario's, met de tweede helft van de poulefase in het verschiet.

Scenario 1: Ajax wint ook in Dortmund en komt op twaalf punten
Hierover kunnen we kort zijn: in dit geval kan de champagne ontkurkt worden in Amsterdam. Borussia Dortmund is in dit scenario gezien, op basis van onderling resultaat, en Besiktas kan Ajax ook niet meer inhalen, of de Turken nu wel of niet winnen van Sporting Portugal. Als Ajax ook zijn vierde wedstrijd wint, is groepswinst voor honderd óf 99,9 procent zeker: mocht Sporting ook thuis van Besiktas winnen, dan kan het Ajax in theorie op basis van onderling resultaat nog van plek één stoten. Moet er wel met minstens 0-5 gewonnen worden in Amsterdam...

Scenario 2: Ajax speelt gelijk in Dortmund en komt op tien punten
Ook in dit geval is er geen man overboord, integendeel zelfs. BVB blijft op drie punten afstand van Ajax staan, maar is qua onderling resultaat in het nadeel: Ajax heeft dus nog maar één overwinning op Besiktas óf Sporting nodig om de Duitse poulefavoriet definitief onder zich te houden.

Bij een gelijkspel in Dortmund kan Ajax zich ook alvast verzekeren van Europese overwintering, afhankelijk van wat er bij Sporting-Besiktas gebeurt. Bij een zege voor Sporting is de race om de eerste twee plekken nog open, bij een gelijkspel is Ajax voor 99 procent zeker en bij een zege voor Besiktas weet Ajax al definitief dat het bij de eerste twee eindigt.

Scenario 3: Ajax verliest in Dortmund en blijft op negen punten
Zolang het niet 5-0 of meer wordt voor BVB, blijft Ajax qua onderling resultaat voor op de Duitsers. Bij een nederlaag tegen BVB kan de spanning in de groep echter helemaal terugkeren. Misschien kan het puntloze Besiktas de Amsterdammers nog helpen in Lissabon, anders komt Sporting op drie punten van Ajax, met nog twee speelrondes te gaan. De mannen van Erik ten Hag hebben de 1-5 in het Estádio José Alvalade nog in hun achterzak, maar moeten in dit scenario toch uit gaan kijken.

Conclusie
Ajax heeft dus alles in eigen hand. Bij een zege in Dortmund is overwintering – en misschien de eerste plek in de poule – al zeker, bij een gelijkspel zijn de vooruitzichten ook rooskleurig en bij een nederlaag is het hopen op hulp van Besiktas in Lissabon. Woensdag 3 november, rond een uur of 23.00, dan is er weer wat meer duidelijk over de Europese perspectieven van Ajax.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Poll

Gaat Ajax door in de Champions League?

Ja, als poulewinnaar
81%
Ja, als nummer twee
16%
Nee
4%
(2238 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws