Beste opleiding van Europa: zeven toptalenten die op termijn Ajax 1 kunnen halen

Beste opleiding van Europa: zeven toptalenten die op termijn Ajax 1 kunnen halen

27-10-2021 15:00
93

Ajax is de kampioen van Europa in het opleiden van spelers, zo werd maandag bekend. Welke pareltjes uit de Amsterdamse opleiding zullen over een aantal jaar in de Ajax-hoofdmacht schitteren? VoetbalPrimeur doet een voorspelling. 

Amourricho van Axel Dongen (17 jaar)
De aanvaller uit Almere is een rechtsbenige speler, die bijna altijd als linksbuiten speelt. Van Axel Dongen beschikt over meerdere kwaliteiten: hij is erg snel, heeft een goede dribbel, voetbalintelligentie en is een leider. De jeugdinternational is één van de bekendere jeugdspelers van Ajax. Van Axel Dongen won afgelopen zomer zelfs de Abdelhak Nouri Trofee. De bokaal wordt uitgereikt aan het grootste talent uit de Amsterdamse opleiding. Hij volgde Devyne Rensch op, die nu volwaardig lid van de Ajax-hoofdmacht is.

Van Axel Dongen speelt het gros van zijn wedstrijden momenteel bij Ajax O18. Daar is hij de aanvoerder. De aanvaller heeft ook een aantal duels in Jong Ajax op zijn naam staan, waarin hij een goede indruk maakte. De jeugdinternational lijkt wel nog even te moeten wachten op zijn debuut in de hoofdmacht: hij zat nog niet eerder bij de selectie en Ajax heeft een overvolle voorhoede.

Gabriel Misehouy (16 jaar)
Ook Misehouy wordt een mooie toekomst voorspeld. De geboren Amsterdammer is één van de grootste talenten uit zijn lichting. De aanvallende middenvelder beschikt over snelheid en een goede pass. Hij speelt directe tegenstanders daarnaast regelmatig weg met fraaie acties. Dat maakt het vaak een lust voor het oog om naar Misehouy te kijken.

De kwaliteiten van de jeugdinternational zijn niet onopgemerkt gebleven. Onder meer FC Barcelona, Borussia Dortmund, Bayern München, Chelsea en Manchester City hadden interesse in hem. Het lukte directeur Marc Overmars om Misehouy te behouden, door hem een hoger salaris te bieden dan jeugdspelers normaal gesproken krijgen bij Ajax. Met Ajax O18 doet Misehouy dit seizoen ervaring op in de Youth League, waar hij zijn klasse ook laat zien. De teller staat nu op één goal en één assist in het Europese jeugdtoernooi. Als Misehouy op deze voet verder gaat, zal zijn doorbraak niet lang op zich laten wachten.

Charlie Setford (17 jaar)
Setford staat minder in the picture dan Van Axel Dongen en Misehouy, maar is al wel verder in zijn ontwikkeling dan de twee. De doelman met de Engelse nationaliteit is sinds kort lid van de A-selectie bij Ajax. Door de blessure van Maarten Stekelenburg is Setford de derde keeper van de Amsterdammers. Dit seizoen maakte de jeugdinternational ook zijn debuut in Jong Ajax, waar hij de jongste doelman ooit werd. Het gaat de laatste weken dus snel met Setford, die in het begin van de vorige voetbaljaargang nog moest strijden voor een plekje onder de lat bij Ajax O18.

Het is de bedoeling dat Jay Gorter op termijn de eerste keeper van de landskampioen wordt. Setford klopt echter op de deur om de concurrentiestrijd onder de lat aan te gaan. Wie weet wat er tegen die tijd mogelijk is voor de jonge sluitpost. 

Olivier Aertssen (17 jaar)
Aertssen is een centrale verdediger die aan de bal bijzonder begaafd is en over snelheid beschikt. Zijn specialiteit is om met grote passen in te dribbelen. Ook verdedigend staat Aertssen zijn mannetje, maar daarin is hij nog niet zo onderscheidend als in zijn spel aan de bal. Jurriën Timber is het voorbeeld van de tweebenige stopper bij Ajax en dat is logisch: de twee zijn qua speelstijl enigszins te vergelijken.

Dik twee jaar geleden pikte Ajax Aertssen op uit de jeugdopleiding van Sparta. In Amsterdam maakte de geboren Veldhovenaar al snel grote stappen. Nu is hij een vaste waarde in het Ajax O18 van Dave Vos, waar hij al een aantal keer de aanvoerdersband om zijn arm mocht dragen. Aertssen moet nog wachten op zijn kans in Jong Ajax en de hoofdmacht. De ploeg van John Heitinga heeft echter geen overvloed aan centrale verdedigers, waardoor het goed mogelijk is dat Aertssen op korte termijn mag ruiken aan het betaald voetbal.

Kristian Hlynsson (17 jaar)
De aanvallende middenvelder is al wat bekender bij het grote publiek. Zo noemde Ronald de Boer hem een half jaar geleden al 'de IJslandse Kevin De Bruyne'. Hlynsson is een typische Ajax-speler: hij is creatief, kan een mannetje uitspelen en heeft een verrassingselement in zijn spel. Hlynsson kwam vlak voor de uitbraak van het coronavirus naar Amsterdam. Inmiddels heeft hij zich ontwikkeld tot volwaardig lid van Jong Ajax. Hlynsson wacht nog op zijn eerste doelpunt in het betaalde voetbal.

Prince Aning (17 jaar)
In de jeugd van Ajax lopen goede linksbacks rond, maar Aning is misschien wel de meest talentvolle van allemaal. De Nederlander met Ghanese roots is een back met snelheid, die graag de hele vleugel bestrijkt. Aning is ook sterk in de combinatie met de buitenspelers, wat voor een extra aanvallend wapen zorgt. Hij speelt al negen jaar in de jeugdopleiding van Ajax en is dus een kind van de club. Aning zal de komende jaren concurreren strijden voor een plekje in de hoofdmacht en Jong Ajax. In potentie lijkt de jeugdinternational dus een streepje voor te hebben op de andere linksbacks.

Alvaro Henry (16 jaar)
Samen met de eerder genoemde Misehouy tekende de jeugdinternational een half jaar geleden zijn eerste contract bij Ajax. Henry kon ook rekenen op interesse van buitenlandse clubs, maar koos voor een langer verblijf in Amsterdam. Vlak na zijn verlenging sprak Ronald de Boer zich uit over een 'heel goede' rechtsback in de jeugd van Ajax, waarmee hij leek te doelen op Henry. "Wie dat is? Dat ga ik niet zeggen. Het is een goeie, maar nog jong, hè. Zestien jaar, speelt in Ajax O17."

Henry voldoet aan dat geschetste profiel. Hij speelt vooral op de rechtsbackpositie en ook af en toe als centrale verdediger. De geboren Amsterdammer is snel, komt graag op en zijn verdedigende kwaliteiten zijn ook bovengemiddeld. Henry speelt inmiddels ruim twee jaar bij Ajax, nadat hij overkwam van FC Utrecht. De verdediger werkte tot dusver al zijn wedstrijden van dit seizoen af in Ajax O17. Henry moet de volgende rechtsback uit de Ajax-opleiding worden die gaat doorbreken.

Andere Ajax-talenten om in de gaten te houden:
Jaydon Banel (17 jaar, linksbuiten)
Silvano Vos (16 jaar, controlerende middenvelder)
Skye Vink (15 jaar, spits)
Oualid Agougil (16 jaar, centrale verdediger)
Yoram Boerhout (16 jaar, spits)

(Nordin 't Hart/VoetbalPrimeur)

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie