De ruwe diamanten van PSV: zes talenten die het eerste elftal kunnen halen

De ruwe diamanten van PSV: zes talenten die het eerste elftal kunnen halen

28-10-2021 15:00
56

Cody Gakpo, Steven Bergwijn en Memphis Depay: jongens uit de PSV-kweek die opgroeiden op De Herdgang. Wie wordt de volgende diamant die PSV 1 haalt? VoetbalPrimeur kijkt in de glazen bol. 

Dante Sealy (18)
Deze achttienjarige Amerikaan - afkomstig van FC Dallas - kwam in juni pas naar PSV, waardoor hij bij het grote publiek nog onbekend is. De verdedigers in de Keuken Kampioen Divisie zullen zijn naam wél kennen. Sealy kan in de voorhoede overal uit de voeten en zijn snelheid en doelgerichtheid maken hem een ware groeibriljant.

In 398 minuten in de Keuken Kampioen Divisie was Sealy al vijf keer trefzeker. Nu hij wekelijks schittert op het één na hoogste niveau van Nederland, lonkt de stap richting het grote werk. Helemaal doordat PSV voorin dun bezet is, kan Sealy dit seizoen zomaar eens zijn opwachting maken in het eerste elftal.

Isaac Babadi (16)
Van Isaac Babadi wordt ook veel verwacht. De Nederlander, met roots in Sierra Leone, speelt bij voorkeur als aanvallende middenvelder. Op zijn zestiende verjaardag tekende hij zijn eerste profcontract bij PSV.

Babadi kende voor zijn contractondertekening een lastig jaar, doordat hij zwaar geblesseerd raakte. Hij zat niet bij de pakken neer en zette binnen een halfjaar na zijn terugkeer de stap van PSV O15 naar PSV O18. Daar komt hij ook dit jaar in uit, waar hij gemiddeld eens per 134 minuten direct betrokken is bij een doelpunt. Zijn sterke punten zijn passeren en aanvallers in stelling brengen, al beschikt hij gezien zijn statistieken ook zelf over scorend vermogen.

Emmanuel van de Blaak (16)
Zestien jaar en wekelijks je mannetje staan als centrale verdediger in de Keuken Kampioen Divisie: Emmanuel van de Blaak kan het zeggen. Zijn ontwikkeling verloopt in sneltreinvaart, aangezien hij vorige zomer pas de overstap maakte van Willem II naar PSV. De Nederlander met Nigeriaanse wortels is de jeugdelftallen van de Eindhovenaren in één seizoen ontgroeid en mag al proeven aan het betaald voetbal.

Van de Blaak speelt tevens in Nederlands elftal O17 en omschrijft zichzelf als een 'moderne verdediger', die houdt van indribbelen. De boomlange verdediger is daarnaast snel en beschikt over een strakke inspeelpass. Kortom: die zien we waarschijnlijk wel terug in PSV 1.

Mylian Jimenez (18)
Ook Mylian Jimenez wordt een grote toekomst voorspeld. De linksbenige centrale middenvelder uit PSV O18 is het tactisch brein van de ploeg, die alle schaakstukken op het veld kan positioneren. Zijn traptechniek is van hoog niveau en met dat wapen scoort hij regelmatig van buiten de zestien.

Valencia, Atlético Madrid en Sampdoria houden de verrichtingen van Jimenez ook in de gaten, zo bleek in 2019. PSV was er op dat moment als de kippen bij om hem aan de club te binden. De Nederlandse Colombiaan heeft intussen zijn debuut bij Jong PSV gemaakt. De teller staat op twaalf minuten.

Iggy Houben (16)
Iggy Houben wordt door insiders vergeleken met oud-international Boudewijn Zenden. Hoewel de zestienjarige jeugdexponent nog een lange weg moet afleggen richting het eerste elftal, kan hij dat compliment in zijn zak steken. Houbens speelstijl is echter meer te vergelijken met die van Arjen Robben, al speelde de Bayern München-icoon in zijn PSV-tijd nog aan de linkerkant.

Ook Houben beschikt al over een profcontract in de Lichtstad, dat hem tot in elk geval medio 2023 aan de club verbindt. Ondanks zijn leeftijd speelde hij in september al drie interlands voor Oranje O18, waar hij vaste basisspeler was en zijn debuut opluisterde met een goal tegen Italië O18.

Livano Comenencia (17)
De captain van Nederland O18 is een multi-inzetbare speler. Hij kan als rechtervleugelverdediger, centrale verdediger en verdedigende middenvelder uit de voeten. De jongeling maakte dit seizoen al meerdere malen zijn opwachting in Jong PSV, waar hij een uitstekende indruk maakt op de rechterflank.

Bij de O18 speelt hij steevast op het middenveld, waar hij zichzelf ook het meest senang voelt. Jong PSV beschikt over veel middenvelders die tegen de twintig zijn, waardoor het goed mogelijk is dat Comenencia op korte termijn zijn minuten ook in de Keuken Kampioen Divisie op het middenveld gaat maken.

Andere PSV-talenten om in de gaten te houden:
Jason van Duiven (16, centrumspits)
Jevon Simons (16, middenvelder)
Elvic Jager (14, rechtsbuiten)
Sami Bouhoudane (13, aanvaller)

(Lars Teunissen/VoetbalPrimeur)