Dortmund krijgt Ajax-herkansing: 'Keeper leek op een surfleraar, maar great game'

Dortmund krijgt Ajax-herkansing: 'Keeper leek op een surfleraar, maar great game'

03-11-2021 16:00
24

Eén voordeel voor Borussia Dortmund, na de ontluisterende 4-0 nederlaag tegen Ajax: het krijgt vijftien dagen later alweer een herkansing. VoetbalPrimeur blikt terug en vooruit op het Champions League-treffen, met journalist Patrick Kleinmann van het vooraanstaande medium Der Kicker.

Shock in Amsterdam
De 4-0 nederlaag in Amsterdam is hard aangekomen, verzekert Kleinmann. "Het was een shock. Eigenlijk lukte bijna niets. Ze kwamen nauwelijks onder de druk van Ajax uit, kwamen constant één man tekort, waren steeds te laat, misten agressie, konden niet van achteruit opbouwen", somt Kleinmann op. "Als Gregor Kobel niet zo sterk had gekeept, had het nog veel erger kunnen zijn. In de Bundesliga doen ze het prima, maar als ze betere tegenstanders tegenkomen – Ajax of Bayern München, in de Super Cup – lopen ze tegen hun beperkingen aan."

Ajax liet bovendien een ijzersterke indruk achter in Duitsland. "Trainer Marco Rose zei vooraf dat het een geoliede machine was. Dat bleek ook wel: de spelers waren perfect op elkaar afgestemd en de tactiek klopte volledig." Steven Berghuis was volgens velen de beste man van het veld: Kleinmann deelt die mening. "Hij is al bijna dertig en ik kende hem eerlijk gezegd niet zo goed, maar hij was overal bij betrokken: verrassend, maar echt indrukwekkend. De rechterkant met Antony en Mazraoui was geweldig, Haller en Blind ook. En die keeper (Remko Pasveer, red.) ook. Hij lijkt meer op een surfleraar met een Volkswagen Bulli, maar hij pakt gewoon drie ballen van Haaland, great game."

Het helpt ook niet mee dat Dortmund al wekenlang een half basiselftal mist. Met name links achterin zijn de zorgen groot: Raphaël Guerreiro was in Amsterdam al niet beschikbaar, Nico Schulz en Emre Can – die beiden één helft als linksback speelden tegen Ajax – zijn in de tussentijd ook weggevallen. "Marius Wolf (van origine rechtshalf en rechtsbuiten, red.) speelt nu noodgedwongen daar, terwijl ze hem eigenlijk hadden willen verkopen in de zomer. Thomas Meunier is eigenlijk de enige fitte back van topklasse in de selectie."

De verbeterpunten van Malen
En dan is er natuurlijk het gemis van Erling Braut Haaland, die tegen Ajax net terug was van een blessure, maar vervolgens een terugslag kreeg. Tijdens de thuiswedstrijd tegen 1. FC Köln van zaterdag vormden Marco Reus en Thorgan Hazard een gelegenheidsduo voorin. Donyell Malen begon op de bank, omdat hij nog herstellende was van een maagdarminfectie. "Hij is nu op de weg terug, maar ik verwacht niet dat hij zal starten tegen Ajax. Dortmund zal met het hele team moeten aanvallen én verdedigen, maar Malen moet nog progressie boeken in het leveren van verdedigende arbeid."

Het gehavende Dortmund zou zomaar nog eens kunnen verliezen van Ajax, beaamt Kleinmann. "Zolang er maar progressie te zien is, al kan het moeilijk nog slechter worden dan in de vorige wedstrijd... Als het nu weer zo'n wedstrijd wordt als in Amsterdam, dan zou dat een heel slecht signaal zijn", klinkt het. "De druk staat er in elk geval vol op. Sporting Portugal wint waarschijnlijk van Besiktas en zou dan gelijk kunnen komen met Dortmund. En de volgende wedstrijd is Sporting-uit."

Gelbe Wand-nuance
Die druk was na de uitwedstrijd tegen Ajax nog onderwerp van gesprek in Duitsland: Rose merkte dat zijn spelers bij een 2-0 achterstand al het hoofd lieten hangen en vroeg zich af hoe de spelers van rivaal Bayern München zouden reageren. "Dat is nogal breed uitgemeten, daar was Rose ook niet blij mee. Hij reageerde tijdens dat een interview alleen maar op Mario Gómez (oud-topspits en tegenwoordig analist bij Amazon, red.), dit had hij zo niet bedoeld", aldus Kleinmann, die denkt dat het wel meevalt de vermeende mentale zwakte van BVB. "Dat is een steeds terugkerend thema als ze een grote wedstrijd verliezen. Maar ze hebben daar wel degelijk stappen in gezet, dit seizoen ook een paar keer gewonnen met doelpunten in de slotfase. En tegen Ajax had het ook heel anders kunnen lopen als Haaland één van zijn kansen benut had. I would not hang it too high."

Ook de invloed van de befaamde Gelbe Wand is volgens Kleinmann een hardnekkige mythe. "Vorig seizoen wisten ze Manchester City bijna uit te schakelen (The Citizens wonnen beide kwartfinalewedstrijden met 2-1 en haalden uiteindelijk de finale, red.). Dan wordt er gezegd: een vol stadion had Dortmund net dat extra zetje gegeven. Maar het wordt pas echt sfeervol als het op het veld goed gaat, hoor... Ik ken genoeg stadions waar meer lawaai wordt gemaakt", nuanceert Kleinmann. "De sfeer in Amsterdam was ook geweldig, maar volgens mij niet de doorslaggevende factor. Beide teams zijn hier wel aan gewend."

Onder toeziend oog van deze Gelbe Wand zal er woensdag om 21.00 uur afgetrapt worden. Ajax is bij een overwinning al zeker van Champions League-overwintering en is bij een gelijkspel ook nagenoeg veilig, zeker als Sporting niet weet te winnen van Besiktas.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)