De Oranje-keuzes van Van Gaal: waarom vielen deze zeven spelers definitief af?

De Oranje-keuzes van Van Gaal: waarom vielen deze zeven spelers definitief af?

05-11-2021 13:30
61

De bondscoach heeft gesproken. De 24-koppige selectie van Oranje voor de cruciale WK-kwalificatieduels met Montenegro en Noorwegen is bekend en het valt op dat Louis van Gaal een aantal opvallende keuzes heeft gemaakt. VoetbalPrimeur neemt de belangrijkste afvallers met je door!

Jasper Cillessen: nog niet lang genoeg in vorm
We beginnen het lijstje met een speler die niet eens in de voorselectie zat. Cillessen maakt al een tijdje geen deel meer uit van het Nederlands elftal en dat was lang te begrijpen. De Groesbeker kwakkelde met blessures en zat bij Valencia vaker op de bank dan hem lief is, maar de afgelopen zes wedstrijden is hij weer de eerste man van trainer José Bordalás. Die zes wedstrijden zijn voor Van Gaal echter nog niet genoeg om Cillessen er al bij te halen. Mocht de voormalig Ajacied echter blessurevrij blijven en in de goal blijven staan, dan kan een uitverkiezing in maart 2022 niet uitblijven.

Tim Krul: een heel slecht getimede blunder
Wat zal de keeper van Norwich City met terugwerkende kracht balen van zijn blunder afgelopen weekend tegen Leeds United. Hij dook over een bal van Rodrigo heen, die daardoor gelukkigerwijs voor de winnende goal voor The Whites zorgde en Krul met een rotgevoel achterliet. Of het doorslaggevend is geweest voor Van Gaal zullen we misschien nooit weten, maar voor Krul zal het ongetwijfeld wel zo voelen. De Premier League-keeper zal zich wellicht ook afvragen waarom Joël Drommel, die de afgelopen weken zeker geen onuitwisbare indruk achterliet, er wél bij zit.

Owen Wijndal: alleen een voorselectie als bevestiging
Na het voor Oranje teleurstellend verlopen EK vernamen we een tijdje niets van Wijndal. De linksback van AZ was geblesseerd geraakt, maakte mede daardoor geen transfer en moest ook in Alkmaar even pas op de plaats maken. Redenen genoeg voor Van Gaal om hem een tijdje niet op te roepen, maar de laatste weken is Wijndal weer terug en kreeg hij meteen de aanvoerdersband aangemeten. Van Gaal beloonde de AZ'er door hem in de voorselectie op te nemen, maar een plekje in het definitieve keurkorps komt nog iets te vroeg. 'Ga zo door', zal de bondscoach bedoelen.

Devyne Rensch: te weinig speeltijd bij Ajax
Een maand geleden zat de multifunctionele Ajax-verdediger ook bij de selectie en keek iedereen een beetje raar op. Niet in de laatste plaats Rensch zelf, die eerlijk aangaf dat hij met zijn weinig speeltijd in Amsterdam niet gedacht had in aanmerking te komen voor Oranje. Toch zal Van Gaal het in het jonge talent zien zitten, want deze maand zat hij opnieuw in de voorselectie. De andere verdedigers, die bij grotere clubs spelen en wél aan hun minuten komen, hebben echter nog steeds een streepje voor op de talentvolle Rensch. Ook voor hem zal gelden dat hij zich lekker moet blijven ontwikkelen.

Cody Gakpo: nog niet hersteld van zijn blessure
Dat de 'Eintovenaar' niet bij het keurkorps van 24 spelers zit, is geen verrassing. PSV moet het al twee weken stellen zonder de impulsen van Gakpo, die met een enkelblessure kampt en dus ook niet de kans kreeg om zich in het Nederlands elftal te spelen. Andere vleugelaanvallers, zoals Noa Lang en Arnaut Danjuma, zijn wél blessurevrij gebleven en hebben het in de afgelopen weken kunnen laten zien. Dan is het niet meer dan terecht dat zij de wedstrijden tegen Montenegro en Noorwegen wél mee gaan maken en dat Gakpo thuis vanaf de bank moet toekijken.

Steven Bergwijn: moet Conte zien te overtuigen
Een andere vleugelaanvaller die voor de tv zal zitten, is Bergwijn. Zijn 'Oranje-curve' hangt volledig samen met zijn ritme en prestaties bij Spurs. Ziet een trainer het zitten in Bergwijn, dan rent hij de longen uit zijn lijf in Noord-Londen en is de bondscoach overtuigd. Kiest een trainer van Spurs voor andere spelers, dan zit de Amsterdammer met de pest in zijn lijf op de bank en kan hij ook een uitverkiezing voor Oranje vergeten. Met Antonio Conte is er net een nieuwe manager aangesteld bij Tottenham en dus is het voor Bergwijn zaak om hem snel te overtuigen.

Luuk de Jong: een moeizame periode in Catalonië
Een speler kan nooit spijt hebben van een transfer naar FC Barcelona, maar toch is De Jong op dit moment niet te benijden. De lange spits werd door Ronald Koeman op huurbasis naar Camp Nou gehaald omdat hij een 'ander soort aanvaller' wilde hebben en mocht een aantal keren in de basis beginnen, maar kreeg tot dusver alleen de hoon van het Catalaanse publiek over zich heen. De frustratie en onmacht spat er vanaf en dat heeft hem nu zijn plekje bij Oranje gekost. Veelzeggend, aangezien De Jong de ideale 'plan B-speler' is en die positie nu moet afgeven aan Wout Weghorst.