Amateurclubs luiden de noodklok en gaan maandag in gesprek met KNVB

Amateurclubs luiden de noodklok en gaan maandag in gesprek met KNVB

15-11-2021 09:00 Laatste update: 15-11-2021 09:00
91

De KNVB gaat met de grote amateurclubs in gesprek over het wel of niet stilleggen van de competities, als gevolg van de afgekondigde lockdown van drie weken. Clubs kunnen dan geen publiek ontvangen en dat heeft grote financiële schade tot gevolg. Het overleg vindt maandagavond plaats.

Het spelen zonder publiek is een sportieve aderlating, maar geld is voor veel clubs het belangrijkste argument om de Tweede Divisie (Jacks League) en Derde Divisie tijdelijk stil te leggen. Clubs missen niet alleen inkomsten uit onder meer ticketverkoop, maar vooral de kantineomzet, waar veel clubs afhankelijk van zijn. Een veelgehoorde vrees is ook dat sponsoren uiteindelijk af zullen haken.

Een belangrijk sportief argument is dat er zonder publiek geen beleving is, maar uiteindelijk gaat het voor velen om het wegvallen van de inkomsten. Dat is voor clubs die veel toeschouwers trekken een reden om te stoppen. De salarissen moeten gewoon worden doorbetaald, alleen de premies hoeven niet uitgekeerd te worden. Veel clubs vrezen dat spelers de belasting niet aan kunnen wanneer wedstrijden in rap tempo ingehaald moeten worden en dat zou weer invloed hebben op de start van het nieuwe seizoen. Het Outbreak Management Team (OMT) was overigens tegen het verbod op publiek bij sportwedstrijden, maar het kabinet was verdeeld en uiteindelijk is het advies in de wind geslagen.

Een onderbreking van drie weken is voor een aantal clubs nog te overzien, maar het is nog hoogst onzeker of het inderdaad bij drie weken blijft. De ervaring leert dat het kabinet de eerder afgekondigde lockdowns steeds verlengde en dus zien veel clubs de bui al hangen. En wanneer kunnen de uitgestelde wedstrijden worden ingehaald? Bij het overleg worden meerdere opties doorgenomen. Eén daarvan is het uitstellen van de wedstrijden waar geen publiek bij aanwezig mag zijn en het competitieprogramma in december hervatten. Een andere optie is een vervroegde winterstop en een hervatting in januari, mocht de coronasituatie een herstart in december niet toelaten.

Steeds meer wedstrijden uit de Tweede en Derde Divisie worden uit de programmering gehaald vanwege coronabesmettingen. Zaterdag waren het er zeven. Clubs zullen het niet hardop roepen, maar naast alle hiervoor genoemde argumenten ligt ook competitievervalsing op de loer. Het is namelijk niet controleerbaar of er daadwerkelijk coronabesmettingen zijn of dat dit als excuus wordt gebruikt om niet te hoeven spelen, zoals sommige voorzitters zeggen.

Niet alle clubs staan er hetzelfde in. Sommige willen stoppen, andere zien toch redenen om door te spelen. Maar dat er iets moet gebeuren, is duidelijk. De KNVB wil snel na het overleg beslissen. 

(Tim van Duijn/VoetbalPrimeur)

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie