Van Hooijdonk: 'Je schaamt je voor je eigen volk, het wordt een spelletje'

Van Hooijdonk: 'Je schaamt je voor je eigen volk, het wordt een spelletje'

22-11-2021 06:46 Laatste update: 06:58
20

Het afgelopen voetbalweekend stond in de Eredivisie bol van supporters die stadions probeerden in te komen en vuurwerkindicenten rondom stadions. Nadat het bij AZ- NEC, Heracles Almelo - Fortuna Sittard en Feyenoord - PEC Zwolle misging, liep het bij SC Cambuur - FC Utrecht ook uit de hand.

"De maatschappij staat behoorlijk in brand", opent Arno Vermeulen bij Studio Voetbal op de NOS. "Dat we nu niet naar het voetballen mogen, zien sommigen als een alibi om zich te misdragen", vervolgt de analist, die bijval krijgt van Pierre van Hooijdonk. "Je schaamt je voor je eigen volk. Het is nu een spelletje aan het worden. De maatschappij lijdt eronder, clubs walgen ervan. Het zijn voor een groot gedeelte je eigen supporters."

Minister Ferd Grapperhaus van Veiligheid en Justitie dreigde recent met puntenaftrek voor clubs die de veiligheid in het stadion niet op orde hebben, maar dit is volgens Vermeulen oneerlijk. "Het is heel moeilijk om clubs hiervoor verantwoordelijk te houden", doelend op de stadionindringers. "Het is een soort van inbraak. Er worden hekken geforceerd. Die fans zijn niet uitgenodigd, maar dringen je huis binnen. Gek om clubs daar verantwoordelijk voor te houden."

Hoewel Nederland volgens Vermeulen een van de strengste voetbalwetten van Europa heeft, werkt het in de praktijk anders. "Die wetten gaan alleen pas in als iemand wordt opgepakt. Die geef je dan een stadionverbod. Maar in de praktijk werkt het niet. Er is niet genoeg politie om te controleren of iemand zich (volgens de meldingsplicht, red.) moet melden."