Nederland in coëfficiëntenrace: 'Dat zou vooral voor PSV en Ajax geweldig zijn'

Nederland in coëfficiëntenrace: 'Dat zou vooral voor PSV en Ajax geweldig zijn'

Gepubliceerd: woensdag 24 november 2021 om 07:10wo 24-11-2021 om 07:10

Ajax is door vier groepszeges al zeker van overwintering in de Champions League, maar heeft woensdagavond tegen Besiktas nog genoeg om voor te spelen. Arie van Os, tussen 1989 en 2001 penningmeester van de Amsterdamse club, wijst op de aanzienlijke wedstrijdpremie.

Ieder gelijkspel in de Champions League levert ruim negen ton op en iedere overwinning het drievoudige daarvan. Van Os is een 'tikkeltje jaloers' op de bedragen. "Wij kregen in onze tijd ook wel winstpremies van de UEFA, maar die stonden in geen verhouding tot de bedragen van nu", zegt hij in De Telegraaf.

Een overwinning in Istanbul levert 2,8 miljoen euro op. "Dat laatste is bijvoorbeeld bijna een derde van de begroting van Go Ahead Eagles en voor Ajax in deze coronatijd een zeer welkom extraatje. Voor de Eredivisie hoeft Ajax het niet te laten om volle bak te gaan, want we spelen zondag niet tegen PSV, maar tegen Sparta."

Cöefficiëntenrace
Ook voor de coëfficiënten is een goed resultaat van Ajax belangrijk. Nederland zit Frankrijk en Portugal op de hielen en als één van de twee landen definitief wordt ingehaald, plaatsen de nummers één en twee van de Eredivisie zich vanaf 2023 rechtstreeks voor de Champions League.

Van Os: "Dat zou vooral voor PSV en Ajax geweldig zijn, omdat je dan min of meer bent verzekerd van veertig miljoen euro en echt op dat toernooi kunt begroten. Dat is nu nog een beetje link."

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Poll

Wat wordt Besiktas - Ajax?

(3822 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws