Feyenoord-directeur Te Kloese sloeg homerun met Groningen-bekende: 'Heel waardevol

Feyenoord-directeur Te Kloese sloeg homerun met Groningen-bekende: 'Heel waardevol

28-11-2021 11:20
14

Feyenoord heeft Dennis te Kloese aangesteld als algemeen directeur. Hoewel Te Kloese (47) de Nederlandse nationaliteit heeft en 'gewoon' uit Bussum komt, werkte hij de afgelopen achttien jaar in het buitenland. Daarom is hij voor het grote publiek een onbekende. Wie is Dennis te Kloese?

Een carrière als profvoetballer zat er niet in voor Te Kloese. Hij speelde in de jeugd bij Ajax en FC Utrecht, maar kwam uiteindelijk niet verder dan de amateurs. Met een rechtendiploma op zak ging hij als scout aan de slag bij Ajax. Hij werd daarna hoofdscout bij het Mexicaanse Chivas Guadalajara. Te Kloese verhuisde vervolgens naar de Amerikaanse afdeling van de club, Chivas USA, om daar technisch directeur te worden.

Te Kloese was in diverse functies actief bij Tigres, weer bij Chivas en de Mexicaanse bond, waar hij één jaar hoofd jeugdopleidingen en vier jaar algemeen directeur was. Hij heeft in Mexico een belangrijke reputatie opgebouwd. In 2018 kreeg hij het voor het zeggen bij LA Galaxy, nu staat Te Kloese achter de schermen klaar om het stokje van Mark Koevermans over te nemen. Feyenoord wilde hem eerder al aanstellen als technisch directeur, maar greep toen mis. Nu komt hij alsnog naar De Kuip. Feyenoord heeft zijn komst bevestigd.

De naam van Te Kloese doet bij de meesten niet meteen een belletje rinkelen, al snapt Tom Bogert van MLSSoccer wel waarom Feyenoord bij hem uitgekomen is. "Ik denk dat hij een goede reputatie heeft in Amerika", zegt hij. "Hij wordt gerespecteerd en heeft een sterk en breed netwerk, voornamelijk in Europa en Noord-Amerika. Ik vond hem perfect passen bij LA Galaxy vanwege zijn unieke achtergrond."

"Een van zijn sterke punten is het herkennen van talent en het rondmaken van deals", zegt Bogert. "Hij huurde Uriel Antuna (ex-FC Groningen, red.) gratis van Manchester City. Zeven maanden later kocht Chivas hem voor twaalf miljoen dollar (ruim 10,5 miljoen euro, red.). In een competitie als de Major League Soccer, met een salarisplafond, is dat heel waardevol. Jeugd is een andere specialiteit van hem. Hij heeft een sterk oog voor talent dat erg van pas zal komen voor Feyenoord."

Er bestaan geen sterke zonder zwakke punten, al vindt Bogert het lastig om Te Kloese te beschuldigen van een flater. "Bij Galaxy probeerden te veel mensen belangrijke beslissingen te nemen, dus het is lastig om hem ergens de schuld van te geven. Ik weet wel dat hij niet verantwoordelijk was voor een van de aanwinsten waar te veel geld voor is betaald. Ik zal niet zeggen wie, maar het was niet Chicharito (de bijnaam van 109-voudig Mexicaans international Javier Hernández, red.). Ik weet ook niet of hij dege ne is die Guillermo Barros Schelotto aangesteld heeft (trainer, red.) Achteraf is dat een grote fout geweest, al was dat lastig om te voorspellen gezien zijn verleden bij Boca Juniors en verleden in de MLS."

Feyenoord haalt een directeur in huis met veel buitenlandse ervaring. LA Galaxy stelde hem niet voor niets aan. "Dat Te Kloese veel ervaring heeft in Mexico, sprak LA Galaxy erg aan", zegt Bogert. "De club heeft een grote Mexicaans-Amerikaanse achterban. Dat hij lang met Mexicaanse jeugdteams heeft gewerkt, was een enorme plus. Het track record van Galaxy, dat wil zeggen het behouden en opleidingen van talenten, werd na zijn komst veel beter."

Te Kloese had bij LA Galaxy nog een contract voor één jaar. Wilde de club niet met hem door? "Er waren gemengde gevoelens. De club wilde hem houden, maar toonde niet veel belangstelling om hem voor meerdere jaren vast te leggen. Hoe moet een technisch directeur werken met een éénjarig contract? En hoe kunnen spelers vertrouwen op een lange termijnplan dat van een technisch directeur komt met een éénjarig contract? De verwachtingen zijn bij LA Galaxy hoog en er is niet veel succes geboekt, maar de club had ook veel problemen."

(Tim van Duijn/VoetbalPrimeur)

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie