Matusiwa springt op de bres voor Buijs: 'Hij moet niet het boetekleed aantrekken'

Matusiwa springt op de bres voor Buijs: 'Hij moet niet het boetekleed aantrekken'

Gepubliceerd: donderdag 2 december 2021 om 10:00do 02-12-2021 om 10:00

Laatste update: donderdag 2 december 2021 om 10:09do 02-12-2021 om 10:09

Azor Matusiwa mag dan vertrokken zijn bij FC Groningen, betrokken is hij nog altijd. De oud-aanvoerder van De Trots van het Noorden spreekt nog wekelijks met staf- en selectieleden, vertelt hij in gesprek met VoetbalPrimeur.

Matusiwa liet Groningen na een dienstverband van twee jaar achter zich voor Stade Reims. De voormalig sterkhouder op het Groningse middenveld ziet zijn oud-werkgever worstelen, met een dertiende plek in de Eredivisie. "Ik voel er zeker wat bij. Het is echt niet leuk dat het zo loopt op het moment", geeft Matusiwa aan in gesprek met VoetbalPrimeur.

Zeshonderd kilometer en zes uur rijden zuidelijker speelt de middenvelder zich intussen in de kijker bij Reims, al is de seizoenstart in Frankrijk met een huidige veertiende plaats ook niet wat hij vooraf gehoopt had. "We staan allebei niet op de plek waar we willen staan, dat is duidelijk." Het laat hem niet koud dat Groningen in een lastige situatie verkeert. "Ik heb wekelijks contact met de technische en medische staf, de fysio's en andere werknemers", erkent Matusiwa. Ook oud-ploeggenoten Mohamed El Hankouri, Ahmed El Messaoudi, Patrick Joosten en Cyril Ngonge spreekt hij nog geregeld. "Ik ben ervan overtuigd dat zij ook de punten gaan pakken, net als wij bij Reims."

'Het ligt niet aan hem'
In de media krijgt een trainer vaak kritiek als het slecht gaat. Zo ook Danny Buijs, maar Matusiwa steunt zijn oude trainer. "Het is ook niet makkelijk voor de trainer. We moeten er wel eerlijk over zijn dat het niet aan hem ligt", benadrukt hij. "Hij heeft vijf sleutelspelers zien vertrekken. Er is een aantal spelers voor teruggekomen, maar die zijn nog niet op het niveau van de vertrokken spelers. De trainer moet opnieuw iets opbouwen. Andere jongens moeten opstaan en dat heeft tijd nodig."

Matusiwa geeft toe dat hij de berichtgeving in de media af en toe meekrijgt. "Soms lees ik iets, maar wat geschreven wordt, vind ik niet terecht", neemt hij het op voor Buijs. "Het is logisch dat je niet meteen weer op het niveau zit als waar je vorig seizoen bent geëindigd (Groningen werd zevende in de Eredivisie, red.). Ik vind niet dat de trainer het boetekleed moet aantrekken."

'De trainer vraagt mij niet om advies'
"Ja, ik heb ook nog contact met Buijs, net als met Adrie Poldervaart en Alfons Arts (assistent-trainers, red.)", vertelt Matusiwa, die zegt een band te hebben met de club die hij twee jaar lang heeft gediend. Wordt de oud-aanvoerder van Groningen nog wel eens om advies gevraagd tijdens die gesprekken? "Nee, het is vrijblijvend. Gewoon om te vragen hoe het bij mij gaat en hoe het met hen gaat. Het is niet zo dat de trainer mij nog om advies vraagt", besluit Matusiwa met een knipoog.

(Lars Teunissen/VoetbalPrimeur)

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws