Matusiwa maakt indruk in Reims: 'Vergelijkbaar met Ajax of PSV, maar intensiever'

Matusiwa maakt indruk in Reims: 'Vergelijkbaar met Ajax of PSV, maar intensiever'

Gepubliceerd: woensdag 1 december 2021 om 14:00wo 01-12-2021 om 14:00

Laatste update: woensdag 1 december 2021 om 14:18wo 01-12-2021 om 14:18

Azor Matusiwa verwierf bij FC Groningen faam als De Golfbreker. Drie maanden na zijn transfer naar Stade Reims is zijn ster nog altijd rijzende en miste hij nog geen enkel duel van zijn nieuwe club. In gesprek met VoetbalPrimeur bespreekt hij zijn weloverwogen stap en bevestigt hij de vooroordelen over Ligue 1.

In sneltreinvaart werd de overgang van Matusiwa naar het Noorden van Frankrijk werkelijkheid. Op 31 augustus, twee dagen na de thuiswedstrijd van Stade Reims tegen Paris Saint-Germain (0-2) – waarin Lionel Messi debuteerde – presenteerden Les rouges et blancs de gewilde middenvelder. "Na de wedstrijd tegen FC Utrecht (21 augustus, red.) vertelde mijn begeleider pas dat ze wilden doorpakken. Twee dagen later had ik een gesprek via Zoom en uiteindelijk ben ik na de wedstrijd tegen PSG hiernaartoe gekomen voor de medische check", vertelt Matusiwa in gesprek met deze website.

Voor het eerst in zijn nog prille loopbaan maakt hij de stap buiten de landsgrenzen en woont hij samen met zijn vriendin in Frankrijk. Dat hij zich door zijn half Congolese moeder aardig verstaanbaar kan maken in het Frans, werkt in zijn voordeel. En wanneer hij iets niet begrijpt, kan hij een beroep doen op Mitchell van Bergen of de Belg Wout Faes, die eveneens bij Reims spelen. "Tuurlijk, het is fijn dat je makkelijk met hen kan communiceren. Maar ik ben goed geïntegreerd in de groep. Het zijn allemaal leuke jongens", benadrukt Matusiwa.

Vertrouwen
Voor zijn overgang wereldkundig werd, wist de mannetjesputter al dat hij in een warm bad terecht zou komen. "In de gesprekken gaven ze aan precies een speler als ik te zoeken. Ze gaven me echt het gevoel dat ze me wilden halen voor de basis", erkent hij. "Ik voelde aan dat het goed zat en dat is de reden dat ik gekozen heb voor deze club. Voor de duidelijkheid: ik hoefde niet koste wat kost weg bij Groningen, maar er zat iets in mij dat hogerop wilde. Het is voor mij een logische vervolgstap."

Dat het voor hem logisch is, weet hij eenvoudig te beargumenteren. "Met een mix van jong en oud is het hier een beetje dezelfde setting als bij Groningen, dat sprak me erg aan." De middenvelder weet wat hij kan, al beseft hij dat er nog genoeg te verbeteren valt. "We hebben een team dat fouten mag en gaat maken, zolang je er maar van leert. Ik ben ook pas 23 jaar en ik ga elke dag nog fouten maken. Het gaat erom dat je bij een club zit die dat accepteert en waar je mag leren. Het is een gezonde omgeving voor jonge spelers om zich door te ontwikkelen."

Intensiteit
Wanneer je 'Ligue 1' zegt, valt vrijwel automatisch ook het woord 'fysiek'. Is dat ook zo? "Qua intensiteit is het veel zwaarder dan de Eredivisie", aldus de ervaringsdeskundige. In zijn eerste maanden trof hij clubs als Lille OSC en Stade Rennes. "Dat is vergelijkbaar met Ajax of PSV, maar het is veel intensiever. Kwalitatief zijn de Nederlandse clubs misschien beter, maar hier zijn de wedstrijden een stuk zwaarder."

Desondanks ontpopt hij zich al tot onmisbare schakel in het elftal van Reims en staat hij in de Franse competitie in de top-tien als het gaat om geslaagde tackles. Hoewel hij zijn jeugdopleiding grotendeels genoot bij Ajax, zegt hij momenteel meer te hebben aan zijn halfjaar bij De Graafschap en zijn tijd bij De Trots van het Noorden. "Daar heb ik leren bikkelen. Nu speel ik ook in een team dat niet tachtig procent van de tijd de bal heeft. Op dit moment heb ik dus meer aan de De Graafschap-stijl, al wil dat niet zeggen dat ik niets aan mijn opleiding bij Ajax heb gehad."

Groeien in teamverband
Afgelopen zondag tekende Matusiwa tegen Clermont Foot voor zijn eerste assist in Franse dienst, waardoor hij een groot aandeel had in de 1-0 zege. Door de overwinning stijgt Reims naar de veertiende plek en neemt de ploeg langzaam afstand van de onderste plaatsen. "Onze doelstelling is top-twaalf", stelt de hoofdrolspeler in de wedstrijd tegen de promovendus. "Het ligt hier echt niet ver uit elkaar. Als we meer vertrouwen krijgen, is dat goed voor de ploeg, maar ook voor ieder individu. Daar ligt nu de focus op."

Matusiwa stelt dat 'het kwartje steeds net verkeerd viel' tot dusver. "Maar goed, geluk moet je ook afdwingen." De hardwerkende middenvelder mag dan 23 zijn, het klinkt alsof hij al een voetballeven achter de rug heeft. "Wat ik nu ga zeggen, zei ik ooit ook al bij Groningen: We hebben een jonge ploeg, die in het begin minder gaat presteren. Maar die jonge jongens gaan zich doorontwikkelen. Straks ga je andere ploegen voorbij die meer ervaring hebben, maar waar de ontwikkeling van spelers stopt. Ik ben ervan overtuigd dat wij aan het langste eind gaan trekken."

Reims past bij Matusiwa en Matusiwa past bij Reims. Tot nu toe is het een geslaagd huwelijk en trekt de middenvelder zich moeiteloos op aan het gevraagde niveau. "Ik ben hier blij, blij met mijn stap." Hoewel hij zijn geliefde Groningen achter zich moest laten, heeft hij geen spijt in zijn nieuwe omgeving. "Het was het waard."

(Lars Teunissen/VoetbalPrimeur)

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws