'In 2015 was ik linksbuiten bij Voorschoten'97: nu als keeper naar de Afrika Cup'

'In 2015 was ik linksbuiten bij Voorschoten'97: nu als keeper naar de Afrika Cup'

03-01-2022 21:03
35

De achttienjarige Kilian Nikièma heeft nog geen minuut in een Nederlandse profcompetitie gekeept, maar is al wel international van Burkina Faso en zal zijn land vertegenwoordigen op de Afrika Cup. De voormalig linksbuiten van de D-pupillen van Voorschoten'97 besloot op een gegeven moment om keeper te worden en sindsdien is het snel gegaan.

Nikièma moet dus nog negentien worden, maar kan nu al terugkijken op een bijzondere loopbaan. "Het is een vrij bizar verhaal, dat besef ik zelf ook wel. In 2015 was ik nog linksbuiten bij Voorschoten'97. En nu ga ik als keeper van 18 jaar naar de Afrika Cup. Zelfs nog voordat ik ooit bij de selectie van ADO Den Haag heb gezeten", vertelt hij aan het Algemeen Dagblad.

De tot doelman 'omgeschoolde' linksbuiten verkoos de ADO-opleiding ooit boven die van Ajax en Feyenoord en mocht op zijn zestiende al zijn interlanddebuut maken. "Toen ik in mei 2019 plots werd benaderd door de voetbalbond van Burkina Faso, ben ik gewoon het avontuur aangegaan", vertelt Nikièma. "Ik ben toen in juni 2019 mee op trainingskamp geweest naar Marbella. Dat was al een mooie ervaring, maar op 4 september 2019 mocht ik zelfs mijn debuut maken. Dat was in een oefeninterland tegen Libië, in Marrakech. Ik was toen 16 en stond met grote namen als Bertrand Traoré en Lassina Traoré op het veld."

Burkina Faso speelt zondag in de openingswedstrijd tegen Kameroen. Daarna treft het nog Kaapverdië en Ethiopië in de poulefase.