'Ik heb serieus overwogen te stoppen, mensen om me heen verklaarden me voor gek'

'Ik heb serieus overwogen te stoppen, mensen om me heen verklaarden me voor gek'

05-01-2022 12:27 Laatste update: 12:36
42

Eljero Elia heeft in 2021 sterk overwogen te stoppen met voetballen. De 34-jarige aanvaller zat na zijn 'waardeloze' seizoen bij FC Utrecht zonder club, maar de liefde voor de bal gaf de doorslag. Voor de winterstop maakte hij zijn rentree bij ADO Den Haag.

"Ik heb serieus overwogen te stoppen", bevestigt Elia in gesprek met Voetbal International. "De mensen om me heen verklaarden me voor gek. Ze zeiden: Je bent nooit geblesseerd geweest, je bent nog topfit. Ook vind je het spelletje nog veel te leuk. Maar ik had geen zin meer in - sorry voor het woord - gezeik. Het misgunnen van het voetbalwereldje. Ik had van mijn zestiende tot mijn 34ste in die wereld rondgelopen. Ik vond het eigenlijk wel goed zo. Geloof me, ik was dicht bij mijn pensioen."

Vervolgens werd Elia 'geconfronteerd met het normale leven'. "'s Ochtends vroeg gingen mijn kinderen naar school, mijn vrouw naar het werk. En ik? Ik bleef alleen achter. Dan speelde ik wat op de PlayStation of staarde ik naar het plafond. Ik werd er niet gelukkig van. Ik ben gaan wandelen, in de duinen. Gewoon even alles op een rijtje zetten. De uiteindelijke conclusie was dat ik maar één ding wilde en dat was lekker, zorgeloos voetballen. Op het veld staan, lekker met die bal bezig."

In de laatste weken voor de winterstop viel Elia (34) elke competitiewedstrijd in bij ADO, waar hij in november een contract tot het einde van het seizoen ondertekende. De aanvaller speelde de WK-finale van 2010 met Oranje en werd kampioen in Nederland, Italië en Turkije.