Geen Eredivisie-voetbal in het laatste weekend van januari: dit is de reden

Geen Eredivisie-voetbal in het laatste weekend van januari: dit is de reden

24-01-2022 13:00 Laatste update: 11-01-2022 15:04
38

Hoewel de Eredivisie pas net hervat is, staat er na twee speelrondes in 2022 al een competitievrij weekend op de planning. Behalve de Eredivisie, liggen ook de topcompetities stil. Waarom? VoetbalPrimeur legt uit.

Waarom liggen de topcompetities stil?
Op vrijdag 28, zaterdag 29 en zondag 30 januari wordt er niet gevoetbald in de Eredivisie, Premier League, La Liga, Bundesliga, Serie A en Ligue 1. Dit weekend valt namelijk in een geplande interlandperiode van de FIFA. Waar alle continenten van de gelegenheid gebruikmaken, heeft de UEFA géén interlandperiode ingelast. De Europese competities konden ervoor kiezen om dan 'gewoon' in actie te komen, maar besloten daarvan af te zien.

Waarom nam de Eredivisie dit besluit?
De KNVB laat in een statement weten dat deze beslissing in goed overleg is genomen. 'De clubs uit de Eredivisie hebben aangegeven die speeldata niet in actie te willen komen.' Clubs zien spelers uitwaaieren door interlandverplichtingen. Zo vallen de kwartfinales van de Afrika Cup in het laatste weekend van januari en spelen landen in Noord- en Zuid-Amerika en Azië hetzelfde weekend interlands. 

Ligt de Keuken Kampioen Divisie ook stil?
De Keuken Kampioen Divisie-clubs mochten zelf aangegeven of ze wel of niet willen spelen. Zes van de tien duels worden afgewerkt. Jong Ajax-Jong PSV, Jong AZ-NAC Breda, Roda JC-FC Volendam en Jong FC Utrecht-Helmond Sport zijn uitgesteld en worden op 7 februari gespeeld.