Ten Hag: 'Ik weet nog niet of we het KNVB-beleid volgen of blijven testen'

17 januari om 11:47

Het testbeleid van Ajax en het testbeleid van de KNVB waren na FC Utrecht-Ajax het onderwerp van een pittige discussie. Trainer Erik ten Hag verdedigde de handelswijze van de Amsterdammers, ondanks het niet naleven van de coronamaatregelen in Portugal en Nederland.

Tijdens het winterse trainingskamp in Portugal testten enkele leden van de Ajax-delegatie positief op het coronavirus, waardoor Ajax halsoverkop naar huis moest. De besmette personen vlogen apart, maar hadden volgens de regelgeving in quarantaine moeten blijven. Ten Hag verdedigde tijdens de persconferentie na FC Utrecht-Ajax de genomen beslissingen. "We hebben niets gedaan wat een risico voor de samenleving zou zijn", aldus de trainer, in een discussie met Telegraaf-journalist Valentijn Driessen.

Volgens Ten Hag heeft Ajax zelfs meer gedaan dan nodig. "Wij hebben getest terwijl het helemaal niet noodzakelijk was. Als wij het hadden gedaan zoals de regels voorschrijven, dan waren er vele besmettingen geweest: binnen onze ploeg en erbuiten, want wij hadden het dan niet gewezen. Wij zijn dus extra zorgvuldig geweest."

Dat blijft Ajax wellicht ook doen, hoewel de KNVB-richtlijnen voorschrijven dat 'geboosterde' spelers eigenlijk niet meer getest hoeven te worden voor wedstrijden. "Bij ons intern is dit KNVB-beleid nog een punt van discussie. Ik weet nog niet of wij dit beleid zullen volgen of dat we iedereen blijven testen voor iedere wedstrijd. Ajax heeft er in ieder geval alle belang bij om het virus buiten de deur te houden", wordt Ten Hag geciteerd door De Telegraaf.