Statement van KNVB: 'Dit heeft de clubs inmiddels vele miljoenen euro's gekost'

19 januari om 16:43

De KNVB heeft het kabinet en het Outbreak Management Team (OMT) woensdag opgeroepen om de voetbalstadions zo snel mogelijk te openen. De bond wijst op de financiële cijfers van de Eredivisie- en Eerste Divisie-clubs en stelt dat 'de rek er volledig uit is'.

De KNVB heeft berekend dat de Nederlandse clubs in het seizoen 2020/2021 219 miljoen euro minder omzet hebben gehad, waarvan 155 miljoen euro als direct gevolg van de coronapandemie.

"Voetballen in lege stadions heeft de Nederlandse clubs inmiddels vele miljoenen euro's gekost", reageert Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal, in gesprek met het ANP. "Dat blijkt uit de financiële cijfers over het seizoen 2020/2021. Clubs hebben kostenbesparingen doorgevoerd, er zijn loonoffers gebracht en de schulden nemen toe. De rek is er inmiddels helemaal uit."

Van Leeuwen vindt dat de situatie uitzichtloos begint te worden, mede door de sluiting van de stadions twee maanden geleden. "Daarom roepen we het OMT en het kabinet op om serieus te kijken naar het openen van stadions, uiteraard op een veilige en verantwoorde manier, en zo perspectief te bieden aan de clubs en supporters."

Volgens de KNVB is het toelaten van fans ook broodnodig voor de clubs. "Zo'n zestig procent van de omzet is namelijk afkomstig uit stadionbezoek", aldus Van Leeuwen, die aanhaalt dat in landen als Engeland, Spanje, Frankrijk en Portugal wél publiek welkom is. "Dus als Nederlandse clubs daar spelen voor Europese toernooien, dan kunnen Nederlandse supporters hen wel aanmoedigen."