Assistkoning Malen maakt indruk in Duitsland: 'Grotendeels aan hem te danken'

22 januari om 21:28

Donyell Malen kroonde zich zaterdagmiddag tot matchwinner bij Borussia Dortmund. De aanvaller bereidde alle drie de treffers van zijn ploeg voor op bezoek bij Hoffenheim, waar met 2-3 werd gewonnen. De Duitse media zijn tevreden met wat ze gezien hebben.

Het toonaangevende Kicker laat in zijn inleiding weten dat 'Dortmund vandaag kon rekenen op Malen'. Wat volgde was een positieve omschrijving van de assists die de Nederlander gaf. 'Bij de eerste goal combineerde hij goed met Bellingham, kwam hij perfect naar binnen en zorgde hij ervoor dat Haaland alleen nog maar zijn voet er tegenaan hoefde te zetten. Later vond hij Reus en zette hij die vrij voor de keeper, waarna hij bij de derde goal tempo maakte over links en een eigen goal afdwong.'

Ook het lokale Ruhr24 vond dat de overwinning van BVB op het conto van Malen was te schrijven en gaf hem een 1,5 als punt. Het Duitse systeem heeft een telling van 1 tot en met 5, waarbij 1 'foutloos' is. Malen kan dus een uitstekende beoordeling bijschrijven. 'Hij rechtvaardigde zijn basisplaats met een indrukwekkende assist bij de 1-0, een gelukkige pass richting Marco Reus bij de 2-1 en het voorbereiden van het eigen doelpunt van David Raum. Dat Dortmund drie goals maakte uit drie schoten, is grotendeels aan Malen te danken.'

Spox, dat de voormalig PSV'er beoordeelde met een 2, vond dat hij bij vlagen iets actiever had kunnen zijn. 'Soms had hij perioden dat we hem niet zagen, maar als hij er was, dan gebeurde er wat! Het voorbereidende werk bij de 1-0 was prima.' Het belangrijkste voor Malen zal echter zijn dat zijn club en trainer Marco Rose blij met hem zijn. Dortmund uitte dat alvast door op het Twitterkanaal een foto te delen van de juichende aanvaller met 'Danke, Donny' als bijschrijft.

Na afloop reageerde de hoofdrolspeler zelf ook. In gesprek met Sky Deutschland bleef hij de bescheidenheid zelve. "Ik kan de ploeg helpen met goals en met assists en daar ben ik blij mee", zei hij met een lach op zijn gezicht.